Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

ПОРЯДОК МИТТЯ ТА ЗБЕРІГАННЯ ПОСУДУ У ХАРЧОБЛОКАХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ В РУЧНИЙ СПОСІБ: ВИМОГИ ГІГІЄНИ ТА СИСТЕМИ НАССР

Дата: 27.10.2025 10:14
Кількість переглядів: 45

Організація належного процесу миття посуду в харчоблоках закладів загальної середньої освіти — критично важливий елемент системи НАССР, що спрямований на попередження перехресного забруднення, забезпечення харчової безпеки та дотримання гігієнічних стандартів.

Фото без опису

Згідно з пунктом 20 розділу II та Додатком 2 до Гігієнічних вимог до виробництва та обігу харчових продуктів на потужностях, розташованих у закладах загальної середньої освіти, затверджених наказом МОЗ, встановлено чіткий порядок миття столового та кухонного посуду, столових приборів, зворотної тари, чашок та інвентарю у ручний спосіб.

1. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

· Миття посуду та інвентарю здійснюється в окремих ваннах із гарячою проточною водою.

· Перед миттям обов’язково видаляються залишки їжі у контейнери для харчових відходів.

· Для кожного типу посуду та інвентарю передбачено відокремлений порядок миття та зберігання.

2. МИТТЯ СТОЛОВОГО ПОСУДУ

Миття проводиться в три етапи:

Перше миття

· Вода: не нижче +40 °C

· Засоби: мийні речовини згідно інструкцій виробника

      Друге миття

· Вода: не нижче +40 °C

· Мийний засіб у половинній дозі від першої ванни

    Ополіскування

· Вода: не нижче +65 °C

· З використанням гнучкого шлангу з душовою насадкою та решітки для посуду

Сушіння: на гратчастих полицях, на ребрі
Зберігання: виключно в закритих шафах

3. МИТТЯ КУХОННОГО ПОСУДУ, ЧАШОК, СТОЛОВИХ ПРИБОРІВ ТА ТАРИ

Миття відбувається окремо, в два етапи:

Миття з мийним засобом

· Вода: не нижче +40 °C

 Ополіскування

· Вода: не нижче +65 °C, з використанням гнучкого шлангу

Сушіння та зберігання:

· Чашки (стакани), зворотна тара: на полицях або стелажах, у перекинутому вигляді

· Столові прибори: ошпарюються окропом, сушаться, зберігаються в касетах ручками догори

· Металевий кухонний інвентар: прожарюється в духовій шафі

4. ДОГЛЯД ЗА ОБЛАДНАННЯМ ТА ДОПОМІЖНИМИ ЗАСОБАМИ

· Мийні ванни та виробничі столи: щоденне миття гарячою водою з мийним засобом

· Розноси для готових страв: після кожного використання- вологе протирання, в кінці дня - миття гарячою проточною водою

· Серветки, щітки, губки: після використання промиваються, висушуються, зберігаються в закритих промаркованих ємностях або шафах

                       Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області


« повернутися

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних