Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Уряд розширив напрями підтримки фермерства в Україні

Дата: 24.06.2024 09:47
Кількість переглядів: 100

Кабінет Міністрів України прийняв постанову № 300 «Про внесення змін до Порядку використання коштів, передбачених у Державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції». Цей Порядок був затверджений у 2022 році постановою № 918.

(Заявки на бюджетну допомогу подаються в Державний аграрний реєстр (ДАР) з 1 травня до 30 червня 2024 року)

Новий документ розширює напрями державної підтримки аграріїв, зареєстрованих у Державному аграрному реєстрі, та збільшуються суми виплат.

Зокрема, бюджетні кошти надаватимуться за такими напрямами та у такому розмірі:

 

бюджетна субсидія на 1 га аграріям, які обробляють до 120 га земель сільськогосподарського призначення. Розмір збільшено з 3,1 тис. грн до 4 тис. грн на 1 га;

 

окрема бюджетна субсидія на 1 га для аграріїв з деокупованих територій та тих територій, на яких завершені бойові дії. Розмір підтримки - 8 тис. грн на 1 га;

 

спеціальна бюджетна дотація для утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності. Фермери, що утримують від 3 до 100 корів, зможуть отримати 7 тис. грн на одну голову;

 

спеціальна бюджетна дотація для утримання маточного поголів’я кіз та/або овець. Розмір підтримки - 2 тис. грн на одну голову для тих, хто утримує від 5 до 500 голів кіз та овець.

 

Заявки на отримання бюджетної допомоги подаються в ДАР після оприлюднення оголошення про початок прийому:

з 1 травня по 30 червня 2024 року.

Програма державних дотацій доступна для фізичних та юридичних осіб, які є власниками або орендарями земель сільськогосподарського призначення, зареєстрованих у Державному земельному кадастрі, Державному реєстрі речових прав та мати зареєстрованих тварин у Реєстрі тварин.  Якщо ж власник/ця передав свою земельну ділянку в оренду або суборенду, право на отримання державної допомоги має лише орендар/суборендар.

Діє програма на всій території України, за винятком громад, які розташовані в зоні бойових дій, тимчасово окуповані або перебувають в оточенні (згідно з переліком Мінреінтеграції).

Як аграріям подати заявку на державну дотація

Для отримання бюджетної дотації спершу необхідно увійти або зареєструватися у Державному аграрному реєстрі. Покрокову інструкцію для реєстрації особистого кабінету наведено на зображенні нижче. 

Фото без опису

Після реєстрації потрібно зробити наступні кроки для подання заявки:

Увійти в особистий кабінет ДАРу на www.dar.gov.ua.

Перевірити відомості про власних тварин у розділі “Тварини”. Для розрахунку очікуваної суми субсидії варто відфільтрувати список тварин за статтю “Корова”.

Відкрити програму в розділі “Доступні програми” – “Подати заявку” навпроти назви програми.

Розрахувати бажану суму дотації: помножити кількість власних корів з реєстру на 7000 грн. Отриманий добуток вказати у відповідному полі заявки.

Відповісти на запитання в опитувальнику, надати згоду на проведення уповноваженими особами моніторингу та оцінювання достовірності наданої інформації як документально, так і шляхом перевірки за місцем здійснення діяльності. Після цього натиснути “Подати заявку”.

Далі система згенерує заповнену заявку згідно з формою, затвердженою Мінагрополітики. Далі потрібно підписати заявку за допомогою КЕП. 

У разі схвалення заявки на державну дотація, у кабінет на підпис надійде Договір про отримання бюджетних коштів з Укрдержфондом.

Невдовзі після підписання договору з боку заявника на рахунок, на вказаний у заявці рахунок, надійдуть кошти.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь