Профілактика кишкових інфекцій
З приходом тепла зростає загроза підхопити гострі кишкові інфекції: гастроентерити, дизентерію, сальмонельоз.
Ці хвороби виникають внаслідок потрапляння в організм мікробів із забрудненими харчовими продуктами, водою і через брудні руки. З настанням теплого періоду з’явились всі умови для швидкого псування харчових продуктів і підвищення активності хвороботворних мікроорганізмів, які викликають гострі кишкові захворювання. Для запобігання захворюванню на кишкові інфекції необхідно дотримуватись низки правил:
- дотримуватись правил особистої гігієни, у тому числі ретельно мити руки перед приготуванням і прийомом їжі, після відвідування вбиральні, місць загального користування;
- не купувати харчові продукти в місцях несанкціонованої торгівлі: стихійних ринках, проїжджих частинах вулиць тощо;
- не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності;
- зберігати харчові продукти, особливо ті, що швидко псуються, в холодильнику;
- для пиття, приготування їжі, миття посуду використовувати тільки доброякісну воду з централізованих джерел водопостачання, кип’ячену або фасовану промислового виготовлення;
- овочі та фрукти потрібно ретельно мити в проточній воді, не використовувати для цих цілей воду з відкритих водоймищ;
- використовувати окремий інвентар (ножі, дошки тощо) для розробки сирих та готових продуктів;
- проводити боротьбу з мухами, не допускати їх присутності в приміщеннях, де знаходяться харчові продукти та столовий посуд;
- не допускати осіб з розладами шлунково-кишкового тракту до роботи з харчовими продуктами.
Пам’ятайте, що дотримання вказаних вимог убереже вас від захворювання.
Але, якщо ви все ж захворіли на гострі кишкові інфекції, необхідно негайно звернутись до лікаря. Тільки лікар може поставити правильний діагноз та призначити ефективне лікування і дієту.
Коростенське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області