A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

#тияк?: У Житомирській ОВА відбулася зустріч з медичними фахівцями первинної ланки

Дата: 12.02.2024 15:35
Кількість переглядів: 45

У Житомирській ОВА відбулася зустріч в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», яка зібрала понад 30 медичних фахівців первинної ланки.

Фото без опису

Спікерами заходу стали перша заступниця начальника Житомирської ОВА Наталія Остапченко, радниця начальника Житомирської ОВА з гуманітарних питань і ментального здоров’я Ірина Гладка й психологиня, тренерка фонду «Маша» й програми «Провідники Змін» Тетяна Кереселідзе.

Основна увага зустрічі була зосереджена на обговоренні поточного стану послуг з ментального здоров’я, проблематики вигорання медичних працівників, їхніх потреб та шляхів подальшого розвитку цієї критично важливої сфери.

«Ментальні розлади формують великий тягар захворювань та непрацездатності в усьому світі. Саме тому важливо зосередитися на розробці та впровадженні програм навчання, спрямованих на підвищення обізнаності та розуміння ментального здоров’я серед всіх громадян України, зокрема медичних фахівців. Адже ви стикаєтеся з подвійним навантаженням – ви не тільки переживають особисті стреси та виклики, але й щодня взаємодіють із проблемами та стражданнями своїх пацієнтів», – зазначила Наталія Остапченко.

Під час обговорення особлива увага була приділена необхідності проходження навчання mhGAP (Mental Health Gap Action Programme), яке є флагманською програмою ВООЗ. Ця програма спрямована на підвищення доступності кваліфікованої допомоги в області ментального здоров’я шляхом залучення медичних працівників, які не спеціалізуються безпосередньо на психічних розладах, таких як сімейні лікарі. Мета навчання mhGAP – забезпечити їх необхідними знаннями та навичками для ефективної підтримки пацієнтів з ментальними розладами.

«Наразі в Житомирській області 588 лікарів успішно пройшли навчання та отримали сертифікати за програмою mhGAP. Цей значний крок у покращенні доступу до якісних послуг у сфері ментального здоров’я», – зауважила перша заступниця начальника Житомирської ОВА.

Також психологиня Тетяна Кереселідзе поділилася з учасниками методикою, спрямованою на покращення власного психологічного стану.

Учасники заходу виконали психологічні вправи, які допомогли їм краще зрозуміти важливість власних емоцій, розвинути уяву й покращити комунікаційні навички й стресостійкість, що є критично важливими для збереження ментального здоров’я фахівців медичної сфери у їхній щоденній роботі.

Довідко. MhGAP (Mental Health Gap Action Programme) запущена  у 2008 році й впроваджується нині у понад 100 країнах світу, а матеріали mhGAP перекладено більш ніж 20 мовами, у тому числі шістьма офіційними мовами ООН. Це світова норма надання послуги з ментального здоров’я.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь