A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

#тияк: Розбиваємо міф про те, що нібито депресія — це не хвороба або вияв слабкості

Дата: 22.01.2024 12:40
Кількість переглядів: 72

Фото без опису

Насправді депресія — це захворювання, яке може статися з кожною людиною. За даними ВООЗ, депресію щороку діагностують у понад 300 млн людей. Якщо ігнорувати це захворювання, воно негативно впливає на працездатність і якість життя людини та може призвести до трагічних наслідків.

Тож депресія — це не настрій, не слабкість, не різновид ліні, не брак мотивації, не смуток і не вигадка.

Хандру можна подолати силою волі, бажанням чи навіть необхідністю — вставати та йти на роботу, відводити дитину в садочок тощо. На депресію сила волі та будь-які зовнішні обставини не діють. Бо людина більше не здатна долати емоційні спади та втратила контроль над ситуацією.

Депресія впливає на фізичний стан організму, настрій і психіку людини. Поступово, наче сніжний ком, з’являються нові прояви хвороби. Зникає мотивація будь-що робити, і мова не особливі досягнення, а про побутові речі. Такі, як встати з ліжка, почистити зуби, причепуритись. Зникає бажання спілкуватися з людьми, виходити на вулицю. Натомість виникає відчуття провини, безпорадності та самотності. Життя поступово втрачає сенс.

 

Дев’ять основних ознак депресії:

переважно пригнічений настрій;

знижений інтерес до справ та улюблених активностей та відсутність задоволення від них;

суттєва втрата або набір ваги, не пов’язані із дієтою;

втома;

порушення сну;

збудливість або пригальмованість;

безпідставне відчуття провини;

зниження здатності мислити, зосередитися;

регулярні думки про смерть, спроби суїциду.

Якщо щонайменше п’ять із цих симптомів тривають протягом двох тижнів, в такому випадку мова може йти саме про депресію, а не хандру.

Депресія не минає сама по собі, і як будь-яка інша хвороба, може прогресувати. Але депресія виліковна. Для цього необхідно звернутися по професійну допомогу до лікаря. Лікар встановить діагноз та призначить лікування. Друзі та інтернет в лікуванні депресії не допоможуть.

 

До якого лікаря звертатися з підозрою на депресію.

До сімейного лікаря, терапевта чи педіатра в той медичний заклад, який має договір із НСЗУ за пакетом “Супровід і лікування дорослих та дітей з психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги”. Знайти найближчий медзаклад допоможе оператор контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

Якщо до найближчого закладу первинки, де надають супровід пацієнтам зі скаргами на розлади психіки чи поведінки, далеко — зверніться до свого сімейного  лікаря, з яким укладено декларацію. Ваш лікар у разі необхідності призначить обстеження та консультації у фахівців, щоб виключити гормональні порушення чи порушення в роботі щитоподібної залози. Або відразу порадить звернутися до вузьких спеціалістів — психіатра чи психотерапевта.

Навчання за програмою ВООЗ mhGAP, яке проходять фахівці первинної ланки медичної допомоги, зокрема й сімейні лікарі, дозволяє їм виявляти у пацієнтів проблеми з ментальним здоров’ям, які також можуть мати вплив на здоров’я фізичне. Навчання для лікарів і послуга для пацієнтів безоплатні.

Сімейний лікар жодним чином не замінить психолога, психотерапевта або психіатра, але він зможе надати допомогу пацієнту і у разі потреби – перенаправити до вузького фахівця.

Інтеграція послуги з ментального здоровʼя в систему первинної медичної допомоги є компонентом пріоритетного проєкту Міністерства охорони здоров’я України у межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я — ініціативи першої леді Олени Зеленської. Комунікаційний супровід реалізується за підтримки World Health Organization Ukraine, Уряду Канади, Міжнародного медичного корпусу.

Комунікаційна кампанія «Ти як?» реалізується за підтримки проєкту USAID “Розбудова стійкої системи громадського здоровʼя”, який виконує організація «Пакт».

Ще одна опція — звернутися одразу до психіатра. Щоб потрапити на прийом до психіатра, електронне направлення не потрібне. Для безоплатного прийому оберіть лікарню, яка має договір із НСЗУ на амбулаторну допомогу та відповідного фахівця у штаті.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь