A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

ЯК ПОПЕРЕДИТИ ВАРИКОЗ СУДИН: 6 ПРАВИЛ

Дата: 29.12.2023 17:19
Кількість переглядів: 101

Варикоз — це підступна хвороба, яка не заявляє про себе відразу.

Варикозне захворювання відоме з давніх-давен, про що свідчать численні згадки про нього в історичних документах. Свідчення про варикоз можна зустріти в єгипетських папірусах, Візантійському зведенні законів про медицину і навіть у Старому Заповіті.

Цю недугу з давнини вважали такою, що «збиває з ніг». Лікувати варикоз у свій час намагалися, щоправда без особливих успіхів, видатні лікарі минулого Гіпократ, Авіценна, Гален і Парацельс

Відомо, що значну частину життя людина проводить, перебуваючи у вертикальному положенні. При цьому вени нижніх кінцівок зазнають колосального навантаження, забезпечуючи доставку крові до серця. У здорових судинах венозні клапани не дозволяють крові стікати до ніг під дією ваги та сили тяжіння. Але якщо вони слабшають, виникає венозний застій крові. В результаті тиск на стінки судин збільшується, вони слабшають та розширюються. Зовнішніми проявами варикозу є синюшні підшкірні вени, що виступають. Варикозне розширення вен на ногах може призвести до тяжких наслідків.

Фактори ризику:

● Спадковість — найбільш визначальний фактор — якщо у когось зі старших членів вашої сім’ї вже було або є варикозне розширення вен нижніх кінцівок.

● Вагітність і пологи. За останніми статистичними даними ймовірність появи варикозних розширених вен під час вагітності й після пологів становить 20-30%.

● Робота, пов’язана з фізичними навантаженнями й підйомом тяжких речей.

● Однотипна робота: повністю в положенні сидячи або стоячи. Для активізації кровообігу при такій роботі слід періодично змінювати своє положення: встати, походити, поприсідати та звичайно ж, стежити за станом своїх вен.

● Прийом гормональних засобів, у тому числі протизаплідних.

    Профілактика варикозу особливо потрібна людям, у яких є генетична схильність до варикозу, травми (здебільшого переломи) ніг, велика кількість вагітностей і пологів, гінекологічні захворювання, доброякісні чи злоякісні пухлини.

Щоби  упередити  захворювання на  варикоз,  слід   дотримуватись таких порад:

1. Носіть еластичний лікувальний трикотаж, займаючись спортом.  Якщо лікар встановив діагноз варикоз, трикотаж потрібно носити щодня.

2. Займайтеся помірною фізичною активністю.  Це може бути ходьба, плавання, фітнес, йога.

3. Харчуйтеся збалансовано: вживайте нутрієнти, які зміцнюють стінку судини та допомагають її нормальній роботі. Корисно їсти продукти з високим складом вітамінів Е та С, калію, міді, рутину та клітковини.

4. Контролюйте вагу та уникайте закрепів. Надмірна вага та закрепи можуть бути причиною підвищення венозного тиску у черевній порожнині і, відповідно, призвести до розвитку варикозу.

5. Подбайте про правильний венозний відтік під час сну. Ліжко має бути зручне, матрац — ортопедичний. Зручне для тулуба підвищене положення ніг поліпшить венозний відтік та зменшить венозний застій ніг і тазу. Перед сном робіть вправу «велосипед», щоб зняти напруження ніг.

6. Носіть взуття на підборах до 5 см. Взуття на високих підборах неправильно перерозподіляє навантаження на ногах і веде до перенапруження певних систем опорно-рухового апарату. Ортопедичні устілки допоможуть уникнути деформації стопи та подальшого прогресування варикозу.

Будьте здорові та не хворійте!

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

 

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь