Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

#STOPшахрайство: «Натисніть «1» або іншу цифру…»: поліцейські застерігають від необачних дій під час телефонних дзвінків «з банку»

Дата: 25.10.2023 14:55
Кількість переглядів: 136

Фото без описуТака схема — серед найпоширеніших випадків шахрайства. Телефонуючи, ошуканці зазвичай вже мають певну інформацію про абонента, яка була за різних обставин оприлюднена в Інтернет-мережі. Це могли бути оголошення про купівлю чи продаж товарів, збір коштів на лікування чи благодійність тощо. Надалі під час спілкування вони отримують решту необхідної інформації або спонукають до певних дій, аби отримати доступ до чужого рахунку.

До Бердичівського райвідділу поліції звернувся житель із заявою про ошуканство. Чоловік розповів, що напередодні отримав два телефонних дзвінки від незнайомця, який назвався співробітником фінансової установи. Співрозмовник запропонував 62-річному чоловікові збільшити ліміт кредитних коштів. Для цього потрібно було перевести телефон у фоновий режим і для згоди натиснути цифру «1», або ж цифру «0», у разі відмови. За словами заявника, він двічі не погодився з пропозицією й натиснув «0». Однак у результаті виявив списання понад 13 тисяч гривень.

Нині поліцейські встановлюють осіб, причетних до шахрайства, та нагадують правила, які допоможуть убезпечити себе від подібних злочинних посягань:

- у жодному разі не натискайте будь-які комбінації клавіш, якщо вам раптом телефонують невідомі абоненти називаючись працівниками банків. Обирати меню за допомогою цифр ви можете лише у випадку, якщо особисто телефонували у фінансову установу й потребуєте певних послуг;

- перевіряйте будь-яку інформацію, що пов’язана з обігом ваших коштів. Ніколи й нікому не повідомляйте термін дії банківської картки, CVV2-код, паролі, що надходять в SMS-повідомленнях;

- пам’ятайте, працівники банку ніколи не телефонують, щоб дізнатися зазначену інформацію. Просто перервіть спілкування та зателефонуйте самі, але вже на офіційний номер телефону банку. Він зазначений на звороті вашої картки. Або завітайте до найближчого банківського відділення особисто.

 

Будьте уважними, не дайте себе ошукати та не дозволяйте пройдисвітам збагатитися вашим коштом! Розкажіть про заходи перестороги своїм батькам, рідним, сусідам та знайомим.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь