Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Шахрайські схеми!

Дата: 19.09.2023 16:20
Кількість переглядів: 105

Фото без опису

Фото без описуСхема № 1: З вашим рідним біда

Як це працює: Телефонує людина, яка представляється медиком, працівником поліції, чи навіть родичем, що «потрапив у біду». Жертві дається інформація, що родич (найчастіше донька чи син) скоїв ДТП і потрібні гроші, щоб «закрити справу». Або ж травмувався, або захворів на ковід і лежить у лікарні у вкрай тяжкому стані, тому потрібні гроші на ліки. Гроші передають різними шляхами. Або приїжджає спеціальна людина й забирає кошти, або їх потрібно перерахувати (й тут шахраї можуть ще й вкрасти всі гроші з картки, якщо вони там залишатимуться).

Що використовують: Страх та паніку жертви. Часто телефонують вночі, щоб жертва, не оговтавшись від сну та впавши у паніку, не могла логічно мислити.

Як вберегтись: Ставте конкретні питання. З них: «де ти знаходишся», «звідки ви телефонуєте» тощо. Обов’язково зателефонуйте рідній людині, щоб переконатись, що з нею все гаразд. Справжні працівники поліції телефоном можуть тільки інформувати або запрошувати до відділення. Якщо у розмові звучить вимога грошей — кладіть слухавку.

 

Фото без описуСхема № 2: Крадіжка коштів з банківської картки

Як це відбувається: Зловмисники представляються Службою безпеки банку, працівниками банку чи Службою безпеки України та повідомляють громадян, що з їхніх карток невідомі спробували зняти гроші та попрохають надати їм особисті дані. Після цього, звичайно, з карток жертв зникають значні суми. Наприклад, 3 вересня це сталось з жителькою Стрия. Жінка повірила шахраю та втратила з власної банківської картки 50 тисяч гривень, повідомляють у нацполіції.

Що використовують: Довірливість та необізнаність.

Як вберегтись:

  • Нікому не повідомляйте пін-код картки, CVV/CVC код. Ніколи не повідомляйте ваші персональні дані (пін-код, номер картки, логін і пароль, термін дії) третім особам, навіть якщо вони представляються працівниками банку. Працівники банку ніколи не перевіряють ці ваші персональні дані.
  • Не розголошуйте коди, які приходять вам на ваш мобільний номер. Не набирайте на вашому телефоні чи банкоматі невідомі вам комбінації цифр.
  • На звороті вашої картки є телефон «гарячої лінії» банку. Відразу телефонуйте, якщо підозрюєте, що маєте справу з шахрайством. Чим швидше ви це зробите, тим менше шансів у шахраїв.
  • Не надавайте стороннім особам інформацію, що може дати шахраям доступ до вашої телефонної sim-карти, зокрема ту інформацію, якою цікавляться у сервісних центрах мобільних операторів при заміні втрачених чи пошкоджених sim-карт. Отримавши дублікат вашої sim-карти, зловмисники іноді можуть отримати доступ до вашого банківського рахунку.

Фото без опису

Схема № 3: Продаж уявного товару

Як це працює: Часто злочинці реєструються на популярних сайтах продажів, використовуючи для цього фіктивні дані. При цьому, як правило, вони виставляють явно занижені ціни, що в ході телефонної розмови, пояснюють терміновістю (необхідні гроші для оплати лікування, розпродаж тощо). Після оплати за товар (а в деяких випадках і після отримання передоплати), знімають виставлений товар з продажу. Наприклад, 33-річна мешканка Сокаля розміщувала в онлайн-спільнотах оголошення щодо продажу неіснуючого товару та привласнювала гроші покупців. Вона працювала з декількох акаунтів, повідомляють у нацполіції.

Що використовують: Бажання зекономити, довірливість.

Як вберегтись: Уникайте занадто вигідних пропозицій, адже це ознака шахрайської схеми. Не може товар коштувати вдвічі чи втричі дешевше, ніж аналогічні пропозиції в інших продавців. Користуйтесь послугою «накладений платіж». Вона дає змогу не лише сплатити за покупку при її отриманні, але й перевірити товар перед оплатою. Коли переказуєте гроші заздалегідь, продавець може просто нічого не надіслати. При отриманні обов’язково оглядайте товар у відділенні пошти.

 

Фото без опису

Схема № 4: Вам телефонує посадовець

Як це працює: Шахраї представляються працівниками певної структури, очільниками (чи їхніми заступниками) місцевої ради, районної чи державної адміністрацій тощо. Говорять, що для розв’язання певних питань, чи напередодні перевірок потрібно перерахувати на карту кошти. Такий прецедент був у Львівській області, коли жертвам телефонували від імені посадовців Державної податкової служби, повідомляють у пресслужбі Львівської облдержадміністрації.

Що використовують: Авторитет людини, якою представляються; проблему корупції у країні.

Як вберегтись: Не бути корупціонером.

Фото без опису

Фото без опису

Схема № 5: Ви виграли автомобіль.

Як це працює: На телефон приходить смс-повідомлення, що ви виграли автомобіль. Іноді «розігрують» телефон або гроші. Пишуть, що потрібно зателефонувати за вказаним номером або перейти на вебсайт. На сайті може бути також написано, що ви перемогли. Щоб «отримати приз», просять перерахувати певну суму грошей «податку». Щойно гроші опиняються на рахунках шахраїв, сайт перестає працювати. І додзвонитися за номером вже не вийде.

Що використовують: Любов до легких грошей; довірливість.

Як вберегтись: Якщо ви не брали участь в офіційних розіграшах, просто блокуйте номери з яких йдуть повідомлення, не відповідайте та не переходьте за посиланнями. Це допоможе вберегти ваші особисті дані.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь