Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

ЯК УНИКНУТИ ГЕПАТИТУ: 5 ПРОСТИХ ПРАВИЛ

Дата: 02.08.2023 17:36
Кількість переглядів: 91

Гепатит — це захворювання печінки запального характеру, як правило, вірусного походження. Він розвивається через ураження вірусом гепатиту, деякі інфекційні захворювання, токсичні речовини, медикаменти та аутоімунні захворювання. 

 

Цифри і факти 

• Виявлено 7 видів збудників гепатиту, які по-різному діють в організмі та різними шляхами в нього потрапляють.

• Гепатит А часто називають «хворобою немитих рук». Вірус гепатиту А потрапляє в організм через рот, після чого проникає в шлунково-кишковий тракт, звідти в лімфатичні вузли, а вже звідти в печінку. Джерелом зараження може бути погано вимитий посуд, невимиті фрукти та овочі, брудні руки. Заразитися вірусом гепатиту А можна через некип`ячену воду, оскільки вода є ідеальним місцем для життя вірусу. Такими ж способами можна заразитися і гепатитом E.

• Вірусні гепатитиВ і С передаються через пошкоджену шкіру або слизову під час контакту. У хворого на гепатит B концентрація вірусу в 1 мл крові може досягати до 1.000.000.000.000.000.000 одиниць. Тому заразитися гепатитом дуже легко.

• Гепатити B, C, D, F і G передаються через кров і статевим шляхом. Крім того, високий ризик заразитися — в тату-салонах і салонах, де роблять пірсинг і татуаж, манікюр та інші косметичні процедури.

• Поза організмом різні збудники гепатиту можуть жити від кількох годин до 4-5 днів. 

• За оціночними даними, в Україні близько 5% людей хворіють на вірусний гепатит С, понад 3% — на хронічний гепатит С, близько 1,5% — на вірусний гепатит В. 

 

Профілактика гепатитів А та Е: 5 простих правил 

1. Використовуйте  для пиття та миття посуду лише перекип`ячену воду (воду кип’ятити не менше 10 хвилин, дати відстоятися).

2. Не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання.

3. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі майте з собою запас питної води (краще бутильовану). 

4. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою, для споживання дітьми – обдати окропом. 

5. Чітко дотримуйтеся  правил особистої гігієни – обов`язково мийте руки з милом перед приготуванням та вживанням їжі, після кожного відвідування туалету. 

 

   Якщо людина хоче убезпечити себе від зараження гепатитом — побутових профілактичних заходів недостатньо. У цих випадках існує медична профілактика — вакцинація. Для визначення необхідної вакцинації потрібно проконсультуватися з лікарем, який визначить необхідність її проведення.

  Головне — завжди потрібно бути акуратним у побуті та стежити за своїм здоров`ям. У цьому разі ризик зараження гепатитом зведеться до мінімуму.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Створення нового проекту

Ви можете вказати варіанти відповідей для голосування, якщо це потрібно.

Додати файл
Додати файл
Додати файл
Додати файл
Увага! З метою недопущення маніпуляцій суспільною думкою редагування ТА ВИДАЛЕННЯ даного проекту після його збереження буде не можливим! Уважно ще раз перевірте текст на предмет помилок та змісту.

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Авторизація

УВАГА!

Шановні користувачі нашого сайту. В процесі авторизації будуть використані і опубліковані Ваші:

Прізвище, ім'я та по батькові, Email, а також регіон прописки.

Решта персональних даних не будуть зберігатися і не можуть бути використані без Вашого відома.

Погоджуюсь на передачу персональних даних