A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Судова практика у справах щодо перетину кордону в період воєнного стану

Дата: 23.06.2023 16:44
Кількість переглядів: 269

Фото без описуПостанова Верховного Суду від 09 березня 2023 року у справі № 600/2520/22-а: Військовий квиток з відміткою про зняття з обліку засвідчує лише питання щодо військового обліку особи та не є документом, що дозволяє позивачеві перетинати державний кордон під час дії воєнного стану.

Оскільки на пункті паспортного контролю позивач не надав додаткових документів, які б підтверджували його право на перетин державного кордону, Верховний Суд погоджується з висновком судів попередніх інстанцій: у спірних правовідносинах позивач не мав правових підстав для виїзду за кордон у період введення та під час дії воєнного стану на території України.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/109451196

            Постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду від 17 січня 2023 у справі № 260/3486/22: законодавець не ставить в залежність, зокрема місце (країну) здобування відповідної освіти, а також дату вступу до відповідного навчального закладу, до наявності права відповідної особи не бути призваною на військову службу під час мобілізації на особливий період. Необхідним є сам факт перебування на навчанні у відповідному навчальному закладі.

            Студенту для перетину кордону достатньо надати підтверджуючі документи: Студентський квиток або студентську візу; Перекладені та нотаріально завірені документи, що підтверджують навчання в іноземному виші; Військово-облікові документи із записом про надання відстрочки від призову; Довідку, видану територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів освіти за кордоном.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/108668703

            Рішення Сумського окружного адміністративного суду від 13 січня 2023 року у справі 480/7574/22: рішення про результати процедури зарахування на навчання особи в закордонний університет від 31.08.2022, яке було надано позивачем на паспортний контроль, не є підставою для надання дозволу на виїзд з України.

            Щодо посилань позивача на те, що йому надана відстрочка від призову на військову службу, суд зазначає, що позивачем не надано належних доказів надання йому такої відстрочки, оскільки відмітка про надання позивачу відстрочки від військової служби під час мобілізації у тимчасовому посвідчення відсутня.

            У довідці Сумського РТЦК та СП також не вказано, що особі надана відстрочка від призову на військову службу, а лише зазначено, що він має право на таку відстрочку.

https://reyestr.court.gov.ua/Review/108389589

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь