A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

ПРАВИЛЬНИЙ ВИХІД З ПОСТУ: 7 КОРИСНИХ ПОРАД

Дата: 15.04.2023 10:34
Кількість переглядів: 71

16 квітня – Воскресіння Христове. Великодньому  святу  передував 40-денний суворий піст – період значних харчових обмежень, які накладає Церква на вірян. З настанням Великодня ці обмеження  знімаються. Але разом з радістю святкової трапези на тих, хто дотримувався посту, може чатувати й небезпека погіршення стану здоров’я – через різкий перехід від пісної жом ясної їжі. Як уникнути цих проблем? Варто дотримуватися декількох простих порад.

  1. Під час виходу з посту важливо збільшувати кількість  їжі у раціоні  поступово. Вводити в раціон білкові продукти (які абсолютно обмежувалися під час посту) варто в останню чергу. Заповнити дефіцит білку  допоможуть соя та гречана крупа. Поступово можна вводити яйця та куряче м'ясо. Коли організм адаптується до простіших продуктів -- можна додавати до меню невелику кількість свинини та яловичини, а також субпродукти.
  2. Важливо дотримуватися дозованості прийому їжі. Категорично заборонено відразу після посту повертатися до звичної калорійної їжі, якою був багатий раціон до цього. Сорокаденний піст -- це свого роду стрес для організму.  За цей період організм встигає перебудуватися на нову їжу і відрегулювати систему травлення. Щоб повернутися до звичного раціону (як правило, це більш жирна їжа, збагачена білком) органам шлунково-кишкового тракту   потрібен певний час.
  3. Приблизне меню в перші два тижні після посту має містити такі продукти: крупи, невелика кількість нежирного відвареного м'яса (курки), молочні продукти з низьким відсотком жирності (йогурт, молоко, невелика кількість вершкового масла), варені яйця, картопля та овочі.
  4. У перший період після посту слід обмежити  вживання цукру, солодощів та борошняних виробів. Такі продукти можуть порушити обмін вуглеводів. У деяких випадках це може спровокувати навіть розвиток цукрового діабету. Вводити солодощі в раціон слід впродовж 10-12 днів --  додаючи продукти поступово, починаючи з малих порцій.
  5. Важливо пам'ятати, що алкогольні напої  одразу після посту вживати не варто. Навіть невелика порція алкоголю в перші дні здатна викликати не тільки швидке сп'яніння, а й спровокувати сильну інтоксикацію організму.
  6. Один із найнебезпечніших наслідків для тих, хто неправильно розговівся  - інвагінація кишківника  (або, простіше кажучи - заворот кишок).  Особливо обережним у цей період слід бути літнім людям, якщо вони дотримувалися посту. У жодному разі  їм не варто одразу після харчового утримання переходити на  жирні м'ясні страви: ковбасу, сардельки, сало. Такі продукти мають  бути під суворою забороною щонайменше ще кілька днів. Грамотний вихід із посту - важливий процес, яким не слід нехтувати.
  7. Якщо з'явилися неприємні відчуття  (метеоризм, біль у животі, кольки, відходження газів із різким неприємним запахом і бурчання в животі) -  слід негайно проконсультуватися з лікарем та  перейти на більш легке і правильне харчування.

 

Відділ комунікації, організаційної та  інформаційно-роз’яснювальної роботи  ДУ «Житомирський обласний центр контролю та профілактики хвороб  МОЗ України».


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь