A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Правові особливості вивезення дитини у воєнний час

Дата: 29.06.2022 17:40
Кількість переглядів: 190

ПИТАННЯ ПОВЕРНЕННЯ ДИТИНИ В УКРАЇНУ, ЯКУ БУЛО ВИВЕЗЕНО ЗА КОРДОН ПІД ЧАС ВОЄННОГО СТАНУ

Після початку повномаштабного вторгнення рф на територію України з метою захисту дітей від війни їх було вивезено за кордон родичами чи іншими особами.

З метою спрощення виїзду дітей в інші держави в Україні було прийнято ряд змін в чинне законодавство України, яке регулює порядок виїзду громадян України з її території.

Діти різного віку (особливо діти, які досягли 16-річного віку) виїжджали самостійно без супроводу дорослих.

Сімейні обставини у всіх при цьому були різні: в деяких сім’ях батьки спільно приймали рішення про виїзд дитини за кордон, а в інших сім’ях батьки (інші законні представники) не обговорювали виїзд дитини і відповідно хочуть знати в якій державі знаходиться дитина, в яких умовах перебуває, чи є в неї/нього все необхідне для життя та розвитку, або ж хочуть повернути дитину в Україну.

ПРАВОВІ ОСОБЛИВОСТІ ВИВЕЗЕННЯ ДИТИНИ У ВОЄННИЙ ЧАС

 

Фізична особа, яка досягла шістнадцяти років, має право на вільний самостійний виїзд за межі України.

Фізична особа, яка не досягла 16 років, має право на виїзд за межі України лише за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальників та в їхньому супроводі або в супроводі осіб, які уповноважені ними, крім випадків, передбачених законом (абзаци 2, 3 частини третьої статті 313 Цивільного кодексу України).

Увага! В умовах воєнного стану виїзд за кордон дозволяється без нотаріально посвідченої згоди іншого з батьків (усиновлювачів). Правила перетину кордону часто змінюються, тому слід уточнювати інформацію на телефонній лінії Прикордонної служби України:

0 800 218 808 (багатоканальний номер для безкоштовних дзвінків з мережі фіксованого та мобільного зв'язку на території України); +38 (044) 527-63-63 (міський номер для дзвінків із Києва.

 

Умови перетинання державного кордону громадянами України у період дії воєнного стану, в тому числі дітьми, дітьми з інвалідністю; дітьми, хворими на тяжкі захворювання; дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування визначено пунктами 21-25 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (із змінами).

 

Відповідно до абзаців п’ятнадцятого, шістнадцятого пункту 2-3 Правил, після прибуття дітей до держави остаточного перебування особи, що супроводжують дітей, зобов’язані протягом одного робочого дня звернутися до консульської установи України в державі перебування для постановки їх на тимчасовий консульський облік. Консульська установа протягом одного робочого дня зобов’язана через Міністерство закордонних справ України поінформувати Міністерство соціальної політики України та Національну соціальну сервісну службу України про взяття дітей на консульській облік.

Відповідно до статті 1 Консульського статуту України, затвердженого Указом Президента України від 02.04.1994 № 127/94, права та інтереси громадян України за кордоном захищають консульські установи України.

Контакти консульських установ України можна знайти на офіційному сайті МЗС України за посиланням в мережі Інтернет https://mfa.gov.ua/embassies.

 

Як підсумок:

Перетин кордону дітьми віком до 16 років:

  • дитину може супроводжувати один із батьків, баба, дід, повнолітній брат, сестра, мачуха, вітчим або інша особа, уповноважена одним з батьків;
  • для виїзду в супроводі одного з батьків, баби, діда, повнолітнього брата, сестри, мачухи, вітчима мають бути наявні документи, що підтверджують сімейні зв'язки супроводжуючої особи з дитиною (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб тощо);
  • нотаріально посвідчена згода одного з батьків на виїзд дитини за кордон потрібна у випадку виїзду дитини в супроводі особи, яка не є одним із її батьків, бабою, дідом, братом, сестрою, мачухою або вітчимом. Завірити довідку можна в органах опіки та піклування органів місцевого самоврядування.

 

Довідково:

  • Якщо ВІДОМО, що дитина на території України, але невідомо, де саме

 

Поліція відповідно до покладених на неї завдань розшукує осіб у випадках, визначених законом.

Поліція відповідно до покладених на неї завдань виконує в межах компетенції запити органів правопорядку (правоохоронних органів) інших держав або міжнародних організацій поліції відповідно до закону та міжнародних договорів України

(пункти 1, 25 частини першої статті 23 Закону України «Про Національну поліцію» https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/580-19#Text)

 

Сайт Національної поліції https://www.npu.gov.ua/

 

  • Якщо НЕВІДОМО, до якої саме країни було вивезено дитину

 

Згідно з підпунктом 4 пункту 4 Положення про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.10.2014 № 533, АДПС України відповідно до покладених на неї завдань організовує в установленому законодавством порядку здійснення прикордонного контролю та пропуск через державний кордон осіб, транспортних засобів і вантажів.

Інформація щодо порядку звернення до АДПС України із відповідним запитом розміщена за посиланням https://dpsu.gov.ua/ua/Elektronne-zvernennya.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь