A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Основних причин виникнення пожеж є порушення правил пожежної безпеки

Дата: 29.06.2022 17:08
Кількість переглядів: 750

Однією з основних причин виникнення пожеж є порушення  правил пожежної безпеки  при влаштуванні та експлуатації електроустановок.   Внаслідок цього щороку в Народицькій громаді  виникає значна  кількість пожеж.

      Так, 29.06.2022 р. о 09 год 35 хв. на пункт зв’язку 14 ДПРЧ 3 ДПРЗ надійшло  повідомлення  про пожежу в житловому будинку смт Народичі.  По прибутті до місця виклику було встановлено, що  вогнем охоплено приміщення житлової кімнати. Із за сильного задимлення приміщення на гасіння пожежі було задіяно ланку газо димозахисної служби. Завдяки оперативним діям рятувальників пожежу було ліквідовано в початковій стадії без поширення вогню на інші приміщення. В результаті пожежі вогнем знищено (пошкоджено) майно, побутову електротехніку, що була в кімнаті.

    Проведеною перевіркою за фактом події було встановлено, що причиною виникнення загорання стало коротке замикання електроподовжувача до пральної машини.

  Джерелом запалювання при порушенні правил пожежної безпеки при влаштуванні та експлуатації  електроустановок є коротке замикання, перевантаження,  великі перехідні опори тощо. 

Серед причин виникнення пожеж,  які пов'язані з електромережами, найбільш розповсюдженими є:

- Коротке замикання.  Воно виникає  при надмірних чи тривалих перевантаженнях  або через механічне пошкодження ізоляції між дротами. При цьому різко збільшується  сила струму і кількість теплоти, що  призводить до загоряння ізоляції і горючих предметів, що знаходяться поруч від розплавлених  частинок металу дроту, які розлітаються довкола.  

- Поганий контакт, який виникає через послаблення або окиснення  контакту і призводить до ослаблення сили  струму. Запобіжники в такому випадку не спрацьовують.  Через це виникає місцевий перегрів, який  може призвести до пожежі.

- Перевантаження мережі,  коли в неї підключають електроприлади з більшою  загальною потужністю, ніж та, на яку розраховано  мережу. Тривалі перевантаження  призводять до руйнування ізоляції,  виникненню  короткого замикання та пожежі.  Це і посприяло виникненню загоранню у вказаному випадку. 

 У більшості випадків виникненню пожежі можна й необхідно було запобігти.  Тому під час користування електроенергією в побуті потрібно дотримуватися  наступних правил:

- Захист від коротких замикань.  Для цього автомати  та пробкові запобіжники  повинні бути справними і заводського виготовлення.

- Необхідно слідкувати  за станом ізоляції електропроводів електроприладів,  забезпечуючи їхній своєчасний ремонт.

- Не використовувати  в побуті саморобні електроприлади.

- Виключити можливість  доступу дітей  до електроприладів  та відкритих розеток.

- Бути обережним  при користуванні  електроенергією у вологих приміщеннях  та у приміщеннях із земляною, цегляною і бетонною підлогою.

- Електронагрівальні прилади, телевізори, побутові  електроприлади та апаратура  повинні вмикатися в електромережу тільки  за допомогою справних штепсельних  з'єднань та електророзеток заводського виготовлення.

- Відстань від приладів електроопалення     до горючих матеріалів та будівельних  конструкцій має становити не менше 0,25 м.

 Під час користування електрикою  в побуті забороняється:

1. Прокладати електричні  проводи і кабелі транзитом через пожежовибухонебезпечні  зони.

2. Експлуатувати кабелі і  проводи з ізоляцією, що  пошкоджена або втратила в  процесі експлуатації захисні властивості.

3. Залишати  без нагляду кабелі та проводи з неізольованими струмопровідними  частинами.

4. Застосовувати саморобні подовжувачі.

5. Застосовувати для опалення приміщення  нестандартне (саморобне) електронагрівальне обладнання або лампи розжарювання.

6. Користуватися пошкодженими  розетками, вимикачами та іншими електровиробами.

7. Підвішувати світильники безпосередньо  на струмопровідні  проводи, обгортати електролампи і  світильники папером, тканиною та іншими  горючими матеріалами, експлуатувати їх зі знятими ковпаками (розсіювачами).

8. Використовувати електроапаратуру  та прилади в умовах , що не відповідають  вказівкам (рекомендаціям) підприємств-виготовлювачів.

9. Залишати  без догляду увімкнені в електромережу нагрівальні прилади,  телевізори тощо.

10. Використовувати вимикачі, штепсельні  розетки для підвішування одягу  та інших предметів, заклеювати ділянки електропроводки папером  чи тканиною.

11. Застосовувати   для електромереж радіо- та телефонні  проводи.

12. Використовувати  побутові електронагрівальні прилади (праски,  чайники, кип'ятильники тощо) без негорючих підставок.

 

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це пожежно-рятувальну службу за телефоном «101».  При цьому вкажіть точну  адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність осіб, а також повідомте своє прізвище та номер свого телефону. Якщо є можливість, евакуюйте людей та починайте гасити пожежу підручними засобами.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки! Бережіть своє життя та майно!

 

 

 

 

Коростенське  районне  управління

 Головного управління  ДСНС України

у Житомирській області        


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь