ОБЕРЕЖНО ХОЛЕРА!!!
Під час воєнних дій через низку причин, як - від підвищення температури повітря, погіршення якості питної води, неналежне дотримання санітарних норм через окупацію територій можуть виникати спалахи або епідемії інфекційних хвороб, зокрема – холери.
Холера – це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води з бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишечнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців.
Кип’ятіння вбиває холерні вібріони вже через 1 хвилину, він є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, надзвичайно чутливий до дії звичайних дезінфектантів.
Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.
Холера передається фекально-оральним шляхом від людини до людини, частіше при вживанні забрудненої води, овочів, фруктів, при купанні, а також через їжу і при побутових контактах.
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
При перших симптомах слід негайно звернутися до лікаря!
Характерні симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос (смердючий пронос у вигляді «рисового відвару»). При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
- через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
- загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
- холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
- шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
- задишка, різка слабкість.
При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів у хворого може розвинутись кома і захворювання може закінчитися летально.
Щоб уникнути захворювання на холеру, необхідно дотримуватись таких правил:
- кип'ятити воду. Під час кип'ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини;
- дотримуватись елементарних правил особистої гігієни, ретельно мити руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- стежити за якістю харчових продуктів, не вживати їх, якщо є сумніви у дотриманні їхнього зберігання та походження;
- за можливості використовувати спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води перед її кип’ятінням;
- мити овочі та фрукти перед вживанням, якщо є сумніви у якості води, то не вживати фрукти та овочі без термічної обробки;
- ретельно готувати їжу, проварювати та просмажувати продукти перед вживання.
Дбайте про своє здоров'я та здоров'я своїх близьких і не нехтуйте заходами профілактики!
З повагою, відділ державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Народицького управління ГУ ДПСС в Житомирській області.