A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Реєстрація шлюбу в умовах воєнного стану

Дата: 11.05.2022 10:18
Кількість переглядів: 355

З початку повномасштабної війни одружилися майже 22 000 українських пар, і це більше ніж зазвичай.

Кількість людей, що хочуть одружитися, збільшилася, і це пов’язано зокрема з воєнним станом. Тому ми продумали спосіб, за яким люди, які зараз несуть службу, здійснюють оборону нашої держави, все ж таки можуть здійснити своє бажання навіть дистанційно.

Сьогоднішні обставини призводять до того, що люди інколи не мають можливості чекати. Тому що всі ми опинилися в обставинах, коли ми не знаємо що буде завтра і навіть сьогодні до вечора. Для того, щоб у подальшому у цих людей не виникало жодних юридичних проблем, вони мають можливість і потребу оформляти свої стосунки настільки швидко, наскільки це потрібно.

????  Подати заявку і офіційно оформити шлюб можна за день.

Люди, які виявили бажання, можуть одружитися протягом дня.

На сьогодні це може відбуватися у будь-якому органі ДРАЦСу на території, де не ведуться бойові дії.

В певних умовах шлюби можуть реєструвати не лише працівники органів ДРАЦСів.

Цими повноваженнями наділені й інші особи. У сьогоднішніх умовах ми додатково спростили цю процедуру, (зареєструвати шлюб можна — ред.) навіть якщо одного з членів подружжя немає фізично.

Це можуть бути й поліцейські, й військові. Вони можуть звернутися до свого командира і подати заяву про те, що бажають одружитися дистанційно.

????  Хто саме може одружитися дистанційно?

Це стосується жінок і чоловіків, які несуть службу, перебувають десь далеко і мають бажання одружитися зі своєю другою половинкою. Плюс це стосується осіб, які через несення військової служби могли потрапити в лікарню. У лікарні так само можна здійснити укладення шлюбу.

????  Як відбувається процедура дистанційної реєстрації шлюбу?

Командир скріплює подану заяву, і тут уже є два варіанти:

- Або цю заяву направляють до органу ДРАЦСу, де територіально перебуває наречена чи наречений, який може прийти в цей орган, щоб провести процедуру.

- Або такий командир може дистанційно сам скласти акт реєстрації шлюбу і подати в орган ДРАЦСу, який в подальшому її зареєструє. Причому людина, яка не перебуває у військовій частині, може бути підключена дистанційно. І навіть обоє з пари можуть бути підключені дистанційно, просто через Zoom.

????  Які можливі проблеми з дистанційною реєстрацією шлюбу?

Оригінал цих документів отримує будь-який найближчий орган ДРАЦС. І вже орган ДРАЦС проводить юридичну реєстрацію, здійснює всі дії і вносить в реєстри.

Моделюємо найгіршу ситуацію, коли цей акт про одруження просто не дійде до органу ДРАЦСу з тих чи інших об’єктивних причин. Я думаю, що в такому випадку єдиним способом довести, що ця юридична дія була здійснена і необходно внести відомості до реєстру — це через суд, через процедуру встановлення факту.

Я не думаю, що це величезна проблема, у нас є механізми, за допомогою яких люди зможуть довести, що це дійсно було зроблено саме такого числа.

????  Новонароджених дітей так само можна зареєструвати в тих областях, де не ведуться активні бойові дії.

Молоді батьки можуть звернутися або до органів ДРАЦСу, або до ЦНАПів.

Якщо дитинка жива-здорова, абсолютно все одно, коли вона отримає свідоцтво про народження. Єдине що має бути — медичне свідоцтво про народження, на основі якого цю реєстрацію і здійснюють.

Я розумію, що в нинішніх умовах бувають випадки, коли таку довідку не видадуть. Тоді знову ж таки доведеться йти через суд через процедуру встановлення факту народження. Людина не може просто принести дитину в орган, який видає свідоцтво, і сказати: “Оце моя дитина, я її народила тиждень тому”. Процедури треба дотримуватися.

????  Чи можна розлучитися в умовах війни?

Більшість розлучень відбуваються через суд. Там, де технічно можливо це здійснити, люди не обмежені в тому, аби подати відповідну заяву. Там, де є можливість здійснити це через органи ДРАЦС, подати відповідну заяву так само можливо.

Треба звертатися до суду за місцем реєстрації. Але наразі Верховний суд наділений можливістю змінювати підсудність тих чи інших судів, коли зрозуміло, що у зв’язку з воєнною агресією і бойовими діями той чи інший суд не може здійснювати правосуддя. Тому, наприклад, людина не може звернутися до суду в Маріуполі, але до суду, який визначено як такий, що слухає справи, які мають слухатися в Маріуполі, — може.

Територіальну підсудність судових справ можна дізнатися на сайті Верховного суду.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь