Вода – як фактор ризику виникнення інфекційних хвороб. Основні заходи з профілактики захворювань.
Вода, поряд із своїм величезним життєво необхідним для людини благом, за певних умов, особливо під час військового стану, досить часто може стати фактором ризику виникнення різноманітної патології, у т.ч. інфекційних захворювань. Тому, хочемо наголосити на ризики виникнення інфекційної патології після вживання води або використання її з іншою метою.
Спалахи, епідемії з провідним водним фактором передачі завжди відрізняються гострим характером з ураженням великої кількості населення за короткий проміжок часу, з блискавичним розповсюдженням на значні території.
Основними причини невідповідності питної води можуть бути:
- відсутність належного рівня обслуговування та підтримання санітарно – технічного стану як джерел централізованого водопостачання, так і колодязів з боку їх власників, органів місцевого самоврядування, місцевих громад (несвоєчасний поточний ремонт, очищення, знезараження);
- наявність джерел забруднення ґрунтових вод;
- не проведена своєчасна паспортизація громадських джерел водопостачання;
- на вкрай низькому рівні проводиться відомчий лабораторний контроль якості води;
- застаріле технологічне обладнання на джерелах централізованого водопостачання, що призводить до частих поривів;
- водорозбірні колонки на мережах не герметичні, що призводить до вторинного забруднення;
- неефективна робота станцій знезалізнення, бактерицидного устаткування;
- несвоєчасне проведення профілактичної дезінфекції тощо.
Отже, з метою профілактики спалахів інфекційних захворювань, які передаються водним шляхом передачі, необхідно дотримуватися простих правил гігієни:
- для задоволення питних потреб та приготування їжі, користуйтесь водою з колодязів громадського користування та індивідуальних колодязів, а також джерел централізованого водопостачання, яка відповідає вимогам та є безпечною в епідемічному відношенні і має сприятливі органолептичні властивості;
- для пиття використовуйте тільки кип'ячену воду;
- не використовувати воду відкритих водоймищ для пиття, миття посуду, овочів, фруктів;
- не пийте воду з водопроводу , призначеного для технічних цілей;
- дотримуватися правил особистої гігієни (мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці);
- для дезінфекції джерел централізованого і децентралізованого водопостачання застосовувати спеціальні засоби, що мають дезінфекційні і антибактеріальні властивості;
- за відсутності питної води гарантованої якості, використовуйте якісну та безпечну привізну воду.
У разі підозри, щодо розвитку ознак інфекційних захворювань (підвищення температури тіла, лихоманка, запаморочення, головний біль, біль в животі, нудота, пронос, нежить, висип на тілі тощо) терміново зверніться за медичною допомогою, не допускайте самолікування! Перебіг багатьох інфекційних хвороб прихований і може привести до тяжких наслідків. Не гайте часу!
Бережіть своє здоров'я та здоров'я близьких Вам людей!
З повагою, Народицьке управління ГУ ДПСС в Житомирській області!