A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Підприємцям, які працюють у селищах, також дозволили не використовувати РРО

Дата: 10.02.2022 09:55
Кількість переглядів: 447

ФОПам у селищах також дозволили працювати без РРО — МінфінНещодавно уряд звільнив підприємців, що здійснюють роздрібну торгівлю в селах, від обов’язкового застосування РРО. Відповідна постанова № 1359 була ухвалена 23 грудня 2021 року на засіданні Кабміну. Але з’ясувалося, що оновлений Перелік не передбачає звільнення від обов’язкового використання РРО діяльності на території селищ.

Тому на засіданні уряду 9 лютого було затверджено постанову «Про внесення змін до переліку окремих форм та умов проведення діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, яким дозволено проводити розрахункові операції без застосування реєстраторів розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій з використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій». Мета цієї постанови – врегулювати питання пільги щодо використання РРО на території селищ. Мінрегіон у пояснювальній записці до цього проєкту постанови КМУ зазначив, що наразі відсутній закон, який регулював віднесення тих чи інших населених пунктів до тієї чи іншої категорії. Тому аспекти зазначеного питання регулює Положення УРСР від 12.03.1981 р. № 1654-X, яке є чинним в частині, що не суперечить Конституції.

За преамбулою Положення до сільських населених пунктів віднесено села та селища. Але в Переліку №1336 щодо незастосування РРО є застереження тільки щодо сіл. Тому Мінрегіоном було прийнято рішення внести зміни до Переліку.

Так, з дня набрання чинності нової постанови КМУ без обов’язкового застосування РРО можлива:

- Роздрібна торгівля та громадське харчування на території села, селища, що здійснюється підприємствами споживчої кооперації, а також сільськогосподарськими товаровиробниками, які використовують продукцію власного виробництва;

- Роздрібна торгівля, громадське харчування та побутове обслуговування на території закритих військових гарнізонів і містечок, а також військових частин, розташованих у межах сіл та селищ;

- Роздрібна торгівля медичними і фармацевтичними товарами та надання медичних і ветеринарних послуг на території села та селищ.

- Продаж товарів (за переліком, встановленим КМУ за поданням Мінінфраструктури) і надання послуг поштовими відділеннями та пунктами зв'язку в селах та селищах;

- Надання побутових послуг на території села та селищ;

- Роздрібна торгівля насінням у кіосках на території сіл, селищ та селищ міського типу.

- Провадження діяльності у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг суб'єктами підприємницької діяльності на території сіл, селищ і селищ міського типу, яким згідно із Законом України "Про статус гірських населених пунктів в Україні" надано статус гірських.

- Надання послуг з газопостачання, водопостачання, водовідведення і теплопостачання в селах та селищах за умови проведення розрахунків вдома у споживача.

 У цьому разі розрахункові операції здійснюються з обов'язковим використанням розрахункових книжок та книг обліку розрахункових операцій.

Звільнення від РРО не діє за наявності хоча б однієї з таких умов:

- така роздрібна торгівля здійснюється в торговельному об’єкті, в якому також здійснюється торгівля підакцизними товарами;

- такими фізичними особами — підприємцями також здійснюється дистанційна торгівля, зокрема через Інтернет;

- сільськими радами та радами об’єднаних територіальних громад, що створені згідно із законом, прийнято рішення про обов’язкове застосування на території села РРО та/або ПРРО для таких форм і умов проведення діяльності.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь