При підозрі на АЧС – сповістіть фахівця ветеринарної медицини
Африканська чума свиней (АЧС) – небезпечне вірусне захворювання, яке вражає свиней. Вперше виявлено в 1903 р. в Африці.
У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи із запобігання розповсюдженню хвороби шляхом швидкого гуманного безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічною чисткою та дезінфекцією приміщень та території утримання свиней.
Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.
Характерними для хвороби є наступні ознаки:
• раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
• підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
• зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
• ядуха, кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
• червонувато-фіолетові плями на череві, підгрудку, мошонці, вухах, п’ятачку та кінцівках (необхідно відрізняти від бешихи та класичної чуми свиней;
Хвороба охоплює 40-65 % поголів’я тварин, 85-100 % з яких гине впродовж 6-13 діб.
Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря! Не займайтесь самолікуванням!
Зараження свиней відбувається:
Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині).
Опосередковано:
• через грунт, незнезаражені корми, предмети догляду й утримання, транспортні засоби; диких кабанів, бродячих тварин, птахів, мух та обслуговуючий персонал.
• при згодовуванні харчових відходів, що містять продукти забою хворих чи інфікованих тварин. Вірус АЧС залишається життєздатним: в м’ясі від хворих тварин – до 155 днів; у гною та ґрунті – до 3 місяців; у трупах свиней – до 2,5 місяців; у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців; в солонині – до 1 року; в замороженому м’ясі – до 3 років.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС в господарство?
• Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
• Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
• Не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам.
• Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
• Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
• Не згодовувати свиням харчові відходи, що містять свинину чи продукти забою без проварювання.
• При виявленні трупу дикого кабана або свійської свині негайно сповістити ветеринарну службу
Пам’ятайте! При підозрі на АЧС сповістіть фахівця ветеринарної медицини, краще перестрахуватись, аніж наразити на небезпеку всіх сусідів!
Народицьке управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області