A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

У чому сіль нового харчування в дошкільних закладах громади?

Дата: 24.01.2022 13:30
Кількість переглядів: 1050

Основною умовою нормального росту і розвитку дитини є забезпечення збалансованого харчування. Проте, харчувати у закладах освіти мають не лише корисно, але й різноманітною та смачною. З цього твердження розпочалася реформа харчування у закладах освіти, яка триває нині.  

24 березня минулого року Уряд прийняв постанову №305 “Про затвердження норм та Порядку організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку”. Вона, зокрема, обмежує кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, а також соків. Ковбасні вироби, сосиски, рибні, м’ясні та плодоовочеві консерви, кондитерські вироби – не включено до норм. Натомість збільшена кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Оновлене меню для освітніх закладів запроваджується з 1 січня 2022 року. До цього часу вони повинні були оновити систему закупівель, а також освоїти нові технологічні вимоги та рецепти приготування страв. Однак, як і в практично кожному нововведенні, “наріжних каменів” ніхто не відміняв.

Фото без опису21 січня у відділі освіти Народицької селищної ради відбулася нарада з керівниками закладів дошкільної освіти (ЗДО). Основним питанням порядку денного постало питання організації дитячого харчування у відповідності до вищезгаданої постанови №305. Крім освітян запросили також і представників Народицького управління Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області.

Як зазначила очільниця управління Роза Борисюк, для успішного впровадження реформи потрібен ефективний контроль на місцях, який перш за все, виконує Держпродспоживслужба: “Наші фахівці погоджують меню, які використовуються у навчальних закладах. Примірне чотиритижневе сезонне меню та асортимент буфету у навчальних закладах дозволено використовувати після погодження з територіальним органом Держпродспоживслужби. Без такого погодження використовують меню, яке затверджене наказом Міністерства охорони здоров'я України. Визначається відсутність заборонених страв, оцінюється чергування страв в меню, їх епідемічна небезпечність. Окрім того, вивчаються технологічні картки приготування кожної страви”.

Але, як виявилося на практиці, в умовах сьогодення нашої громади скласти подібне меню (до цього було 10-денне) завдання не з простих. По-перше – ціни на продукти харчування. Якщо ще з лютого місяця 2019 року вартість дітодня до 3-х років становила 29 гривень, а 3-6 (7) років – 30 гривень, то сьогодні, за попередніми підрахунками керівників ЗДО громади, ця вартість вже входить в межі 48-55 гривень за дитину, а це майже вдвічі дорожче як для бюджету громади, так і для бюджету батьків, які беруть участь у співфінансуванні. Крім того, проблемними також лишаються вимоги до приготування “реформованих” страв, котрі для більшості закладів є непосильними через брак відповідного кухарського обладнання.

Одним із виходів, за словами директора Народицького ДНЗ “Сонечко” Тетяни Кравченко, залишається постанова №258 “Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”, яку не було скасовано.

Не слід також забувати, що обговорюване меню – це тільки частина цієї реформи. Крім нього спочатку слід звернути увагу на продукт, з якого готують: курятина теж буває різна, і будь-які вироби, які постачаються, не завжди є якісними. Також це технологія – адже можна взяти будь-який якісний продукт, і зіпсувати його неправильним технологічним процесом, недотриманням безпечних норм. Далі – інфраструктура, де готується: безпека у виробничих приміщеннях. Не в останню чергу – перекваліфікація кухарів, адже з новими технологіями потрібно, звісно, працювати з людьми.

Зрештою, учасники наради вирішили узгодити ці питання на рівні області, а остаточне рішення прийматимуть вже на сесії селищної ради.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь