Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Вимоги безпеки під час святкування Новорічних свят

Дата: 17.12.2021 09:54
Кількість переглядів: 311

Новий рік — це хлопавки й вогні, а ялинки, на жаль, добре горять. При цьому штучні ще й виділяють отруйні речовини, швидко плавляться й «розтікаються». Щоб ялинка приносила тільки радість, встановлювати її треба подалі від опалювальних приладів і джерел відкритого вогню — камінів, газових плит. Під час вибору штучної ялинки краще віддати перевагу моделям з протипожежними властивостями (таку інформацію вказано на упаковці).

 

Фото без описуЩоб ялинка не впала і не поранила дитину, її треба правильно зібрати і надійно встановити, а іграшки на ній — рівномірно розподілити. На ялинку не можна встановлювати свічки та бенгальські вогні, особливо в поєднанні з ватним «снігом» і паперовими іграшками.

Скляні ялинкові прикраси бажано розмістити на недоступній для дітей висоті. Розкидаючи конфетті (блискучі, різнокольорові кружечки), пам’ятайте, що дитина може разом із повітрям випадково вдихнути стружки металу, і вони, потрапивши в дихальні шляхи, можуть викликати алергію або навіть призвести до летального випадку. Тому краще обійтися без конфетті, використовуйте гірлянди.

Електрогірлянди бажано розвішувати також на недоступній для дитини висоті, оскільки її бажання провести «експерт-аналіз» вмісту кольорового вогника може закінчитися електричним шоком.

Якщо ви бажаєте прикрасити підніжжя ялинки ілюзією снігу, то використовуйте для цього тільки просочений вогнестійким розчином папір. Використовувати ж вату не рекомендується.

Збирати штучну ялинку потрібно згідно з інструкцією. У процесі складання ялинки не рекомендується підпускати до неї дітей. У кімнаті, де стоїть ялинка, малята повинні перебувати тільки під наглядом дорослих. Для безпеки дітей ялинку краще наряджати легкими прикрасами, які не б’ються. Не спрямовуйте в бік ялинки хлопавки.

Для прикрашання ялинки не можна використовувати несправні й несертифіковані електричні вироби. Ілюмінація повинна бути виконана з дотримання правил розміщення електроустановок:

- у випадку використання електричної освітлювальної мережі без понижувального трансформатора на ялинці можна розміщувати гірлянди тільки з послідовним включенням лампочок напругою до 12 V, потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт;

- електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна з гнучкими дротами із мідними жилами;

- підключення гірлянд до мережі потрібно здійснювати тільки за допомогою штепсельних з’єднань;

- у разі виявлення несправності в ілюмінації (нагрівання дротів, миготіння лампочок, іскріння) її потрібно негайно відімкнути.

 

Вимоги до піротехнічних виробів

Якщо  ви вирішили придбати піротехнічні вироби, не нехтуйте правилами безпеки та обов’язково зверніть увагу на ознаки безпечності продукції.

Насамперед на піротехнічний виріб обов'язково наноситься знак відповідності технічним регламентам (далі – знак відповідності), який підтверджує проходження продукцією процедури оцінки відповідності вимогам безпечності Технічного регламенту піротехнічних виробів. У разі неможливості нанесення знака відповідності безпосередньо на піротехнічний виріб, знак наноситься на пакування.

Цей знак підтверджує безпечність продукції та свідчить, що товар був завезений легально та має на території України особу, відповідальну за його якість.

Поряд зі знаком відповідності наноситься ідентифікаційний номер призначеного органу, що провів процедуру оцінки відповідності піротехнічного виробу.

Крім того, виробник піротехнічних виробів наносить на них розбірливе та незмивне маркування українською мовою, яке повинно містити такі відомості:

· найменування та адреса виробника піротехнічного виробу або у разі, коли виробник не зареєстрований на території України, - також найменування та адреса уповноваженого ним представника - резидента України;

· найменування та тип піротехнічного виробу;

· вікові обмеження;

· клас піротехнічного виробу;

· інструкція щодо використання та зберігання піротехнічного виробу;

· місяць та рік виготовлення піротехнічного виробу;

· строк зберігання піротехнічного виробу;

· радіус небезпечної зони дії піротехнічного виробу;

· вага піротехнічної суміші та/або вибухової речовини.

 Слід завжди пам’ятати, що піротехнічні вироби безпечні лише за умови їх використання згідно правил особистої та пожежної безпеки! Також жодна піротехнічна продукції не буде небезпечною, якщо нехтувати вказівками, що зазначені виробником в інструкції до виробу.

Продаж, розповсюдження піротехнічних виробів можливі лише за наявності відповідних дозвільних документів (ліцензій). Також слід звернути увагу на умови зберігання.

Якщо ви плануєте масовий захід з використанням піротехнічних виробів, про це необхідно повідомити місцевий орган ДСНС у письмовому вигляді, а під час заходу дотримуватись всіх заходів безпеки.

 

Основні правила поводження з піротехнічними виробами

Якщо ви все ж таки вирішили придбати петарди, ракети чи феєрверки або плануєте перебувати в місцях їх масового застосування, суворо дотримуйтесь основних правил безпеки:

1. Не купуйте петарди і феєрверки на стихійних ринках, в електричках, в підземних переходах, на торгівельних лотках, а тільки у спеціалізованих магазинах піротехніки.

2. Не підходьте близько до місця проведення феєрверку (салюту).

3. Не збирайте залишки ракет, що впали на землю, вони можуть вибухнути у вас в руках.

4. Переконайтеся, що термін придатності продукції не закінчився. Багато нешкідливих «хлопавок» після довготривалого зберігання стають смертельно небезпечними.

5. Бавлячись з вже купленою піротехнікою, не намагайтеся дізнатися, що у «ракети» всередині.

6. Минайте стороною піротехніку з дефектами. Якщо корпус тріснув, роздувся або видно, що виріб був мокрим, навіть близько до нього не підходьте.

7. Подивіться, чи немає на поверхні «ракети» сірого або чорного нальоту. У будь-який момент така ракета може спалахнути від тертя.

8. Не підпалюйте шнур, який коротший ніж два сантиметри – після запуску ви не встигнете відбігти на безпечну відстань.

9. Після забав з вогнем повітря насичується шкідливими продуктами горіння, тому обов’язково провітрюйте приміщення після використання піротехніки.

10. Не пускайте ракети біля будівель, а тим більше всередині них.

11. До будь-якого піротехнічного виробу не можна підходити раніше, ніж через дві хвилини після закінчення його роботи. А до багатозарядних краще треба не підходити ще довше.

Лише дотримуючись цих правил, ви зможете уникнути травм та інших неприємних пригод, водночас не наражаючи на небезпеку оточуючих. У разі виникнення пожежі невідкладно телефонуйте на екстрений номер Служби порятунку – «101».

Коростенське РУ ГУ ДСНС України у Житомирській області

Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь