A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

#Рівні_можливості: Віктор Градівський долучився до обговорення участі консультативно-дорадчих органів у реалізації гендерної політики

Дата: 21.10.2021 14:17
Кількість переглядів: 278

Фото без описуЗаступник голови Житомирської облдержадміністрації Віктор Градівський спільно з представниками Департаменту соціального захисту населення ОДА взяли участь у Всеукраїнській конференції «Регіони в центрі гендерної політики».

Тема заходу – «Консультативно-дорадчі органи з питань сім’ї, ґендерної рівності, демографічного розвитку, запобіганню та протидії домашньому насильству та протидії торгівлі людьми, як ефективний механізм координації діяльності суб’єктів на місцевому рівні».

Мета проведення конференції – підготовка до засідання Комісії з питань координації взаємодії органів виконавчої влади щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків під головуванням Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за участі представників всіх ОДА/КМДА. Даний захід виступить майданчиком для обговорення нагальних питань щодо реалізації Національного ґендерного механізму на регіональному/місцевому рівні.

«Одним із основних принципів реформи децентралізації є залучення громадян до конкретних дій, а отже, принципи партисипації стають важливим чинником розвитку громади, прийняття суспільно важливих рішень. Саме консультативно-дорадчі органи прикликані здійснювати ці принципи на місцях. Такий підхід дає можливість вивчати безпосередньо проблеми жінок і чоловіків різних вікових і соціальних груп, і відповідно врахувати їх під час прийняття управлінських рішень», – сказав Віктор Градівський.

Заступник голови ОДА також повідомив, що при облдержадміністрації створена та діє Обласна координаційна рада з питань сімейної, гендерної політики, протидії торгівлі людьми та домашньому насильству, до складу якої входять представники як суб’єктів взаємодії, так і громадських організацій, депутати обласної та місцевих рад.

За інформацією Департаменту соціального захисту населення Житомирської ОДА, у 56 із 66 територіальних громад області створено відповідні координаційні ради та вибудовуються місцеві інституційні механізми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків й протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі.

Як зауважив Віктор Градівський, на засіданнях обласної координаційної ради гостро стояло питання проблеми домашнього насильства. Так, у 2020 році надійшло 13349 звернень стосовно фактів домашнього насильства, у поточному році – 6553.

Задля покращення ситуації 7 територіальних громад області отримали субвенцію з державного бюджету на створення у поточному році спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства. Крім того, в області створено 19 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги.

В обласному центрі підписана та реалізовується Європейська Хартія рівності жінок і чоловіків у житті місцевих громад, яка визначає основні принципи та механізми дії органів місцевого самоврядування у сфері гендерної рівності. Цей досвід планується поширити й серед інших громад Житомирщини.

Серед проблемних питань було озвучено недосконалість моніторингової системи вимірювання стану гендерної рівності на державному рівні та як наслідок – відсутність системного бачення впровадження гендерної складової у різні сфери та наявність і відстеження гендерних розривів.

З метою вирішення даної проблеми Віктор Градівський вніс пропозицію включити до проєкту Рекомендацій такий пункт: налагодити системну взаємодію та консультації з фахівцями місцевого та регіонального рівнів як щодо документів, проєкти яких готуються, так і моніторингу виконання чинних із можливим внесенням змін для їх покращення.

Участь у заході взяли представники/ці Секретаріату Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, Міністерства розвитку громад та територій України, Міністерства соціальної політики України, Національної соціальної сервісної служби України, Асоціацій органів місцевого самоврядування, міжнародних та громадських організацій, а також обласних та Київської міської державних адміністрацій, міських рад.

Довідково. Тринадцять років тому було започатковано видання інформаційно-статистичного збірника «Гендерний портрет Житомирщини». При Департаменті соціального захисту населення Житомирської облдержадміністрації з 2019 року утворено робочу групу з питань встановлення статусу та надання допомоги особам, які постраждали від торгівлі людьми. У Житомирській обласній раді утворена міжфракційна депутатська група «Рівні можливості».

Фото без описуФото без опису

Фото без опису Фото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь