A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Перевірка відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Дата: 30.08.2021 14:58
Кількість переглядів: 1792

Перевірка відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення

Відкриття ринку землі дозволило громадянам вільно купувати та продавати землі сільськогосподарського призначення, які належать їм на праві приватної власності.

Тому важливим аспектом під час відчуження та набуття земельної ділянки є здійснення перевірки відповідності набувача або власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення. Детальніше розповідає фахівець системи БВПД.

Ким проводиться перевірка відповідності набувача або власника земельної ділянки

Перевірка відповідності набувача та його права власності на земельну ділянку сільськогосподарського призначення проводиться нотаріусом. Дана перевірка набувача проводиться до посвідчення правочину про відчуження земельної ділянки сільськогосподарського призначення.

Перевірка відповідності власника земельної ділянки сільськогосподарського призначення проводиться органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель.

Хто може набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення

Набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення можуть:

  • громадяни України;
  • юридичні особи України, створені і зареєстровані за законодавством України, учасниками (акціонерами, членами) яких є тільки громадяни України та/або держава, та/або територіальні громади;
  • територіальні громади;
  • держава.

В період з 1 липня 2021 року по 31 грудня 2023 року дозволено обіг земель виключно між громадянами України. В цей період відчуження земель сільськогосподарського призначення приватної власності дозволено між громадянами України з розрахунку не більше 100 га.

Як здійснюється встановлення особи набувача

Встановлення особи набувача для фізичної особи відбувається за документами, що підтверджують громадянство України (паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; тимчасове посвідчення громадянина України; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну).

Встановлення особи набувача для юридичної особи здійснюється з метою перевірки утворення і реєстрації такої особи згідно з законодавством України, учасниками або кінцевими бенефіціарними власниками якої є громадяни України. Ця перевірка відбувається і за структурою власності, за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства, та за відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Важливо Для встановлення кінцевого бенефіціарного власника нотаріус вправі використовувати дані, що містяться в офіційних документах, офіційних та інших джерелах.

Для перевірки юридичної особи - набувача нотаріус зобов’язаний:

  • установити кінцевого бенефіціарного власника (шляхом витребування відомостей про структуру власності від юридичної особи і використання відомостей, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань) або факт його відсутності;
  • отримати відомості, що дають змогу встановити кінцевого бенефіціарного власника.

Під час перевірки нотаріусом, або уповноваженим органом здійснюється пошук взаємозв’язків між юридичними особами та їх засновниками, кінцевими бенефіціарними власниками з метою визначення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення.

Одним з важливих кроків є перевірка нотаріусом земельних ділянок сільськогосподарського призначення відносно:

  • факту виділення земельної ділянки сільськогосподарського призначення за рахунок земельної частки (паю) та її розташування стосовно державного кордону України;
  • визначення загальної площі земельних ділянок сільськогосподарського призначення у власності громадянина України та юридичної особи, учасником (акціонером, членом) або кінцевим бенефіціарним власником якої він є.

Що є результатом перевірки

Після проведення перевірки за її результатами нотаріус складає протокол проведення перевірки набувача відповідно до встановленої Порядком форми.

Протокол має містити наступні дані:

  • дату складення та номер протоколу;
  • назву правочину, за посвідченням якого звернувся набувач;
  • відомості про набувача, визначені у пункті 5 Порядку;
  • кадастровий номер земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка належить набувачу та/або юридичній особі приватного права, учасником (членом, акціонером) якої є набувач, за відомостями Державного земельного кадастру, Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань;
  • відомості про відповідність чи невідповідність набувача вимогам, визначеним статтею 130 Земельного кодексу України;
  • інформацію про зупинення дії, спрямованої на набуття у власність земельної ділянки сільськогосподарського призначення;
  • власне ім’я, прізвище нотаріуса, що провів перевірку набувача.

Протокол підписується нотаріусом та скріплюється його печаткою, виготовляється не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається у справах нотаріуса, а другий передається набувачу.

За інформацією Координаційного центру з надання правової допомоги.?

Оксана Сергієнко -  фахівчиня Коростенського МЦ з надання БВПД


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь