A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Зміна місця реєстрації дитини

Дата: 27.04.2021 16:19
Кількість переглядів: 382

Зміна місця реєстрації дитини

 

Питання про зміну місця реєстрації дитини в більшості випадків виникає при продажі житла. Часто – при зміні сімейних обставин. Наприклад, дитина зареєстрована в квартирі батька, але після розлучення колишнє подружжя вирішило, що неповнолітній повинен жити з мамою. Але як діяти, якщо один із батьків не може дати свою згоду на виписку дитини , як приклад, через те, що перебуває на тимчасово окупованій території

            Згідно зі статтею 160 Сімейного Кодексу України, місце проживання дитини, яка не досягла 10-річного віку, визначається за згодою його батьків. І постановка на облік і зняття з реєстрації дитини здійснюється за взаємною згодою батьків.

            Якщо один із батьків не може особисто бути присутнім в центрі надання адміністративних послуг, він може надати нотаріальну згоду на виписку дитини. Її можна оформити у будь-якого нотаріуса – приватного чи державного.

            Якщо такої можливості немає – доведеться використовувати інші можливі варіанти.

            Якщо хтось із батьків матиме на руках рішення суду про встановлення місця проживання з ним дитини, то тоді йому не потрібна згода іншого з батьків. Крім того, він може звернутися до суду також із позовом про надання дозволу на зняття з реєстрації і постановку за новою адресою проживання дитини без згоди іншого з батьків.

Що потрібно для відповідного звернення до суду

Для початку потрібно звернутися в центр надання адмінпослуг і написати заяву про зміну реєстрації дитини. Безумовно, ви отримаєте відмову у зв'язку з тим, що немає згоди другого з батьків. Це формальність, якої потрібно дотримуватися для того щоб звернутися до суду.

Наступний крок – скласти позовну заяву, сплатити судовий збір в розмірі 908 грн і подати заяву в суд. Такі заяви подаються за місцем реєстрації відповідача. Якщо,наприклад, батько дитини перебуває на підконтрольній територію і став на облік як внутрішньо переміщена особа, якщо вам відома його адреса – звертайтеся за нею. У будь-якому випадку можна просто вказати хоч якусь адресу батька, яка вам була відома.

Якщо ж він фізично перебуває на непідконтрольній території, але сам коли-небудь до окупації був зареєстрований, скажімо, в Донецькій або Луганській області, то можна звертатися за його місцем реєстрації. Справа в тому, що у 2014 році був прийнятий закон, яким була змінена підсудність судів, які залишилися на непідконтрольною території. Тобто, слід визначити, в якому районі, якій області був зареєстрований відповідач. І дивимося за законом, який суд розглядає ці справи.

Суд звертається, робить запит до адресного бюро і встановлює дійсне місце проживання. Якщо вона в іншій адміністративно-територіальній одиниці, то тут суд може або повернути вам позовну заяву, вказавши правильний суд, куди варто звернутися, або ж перенаправити справу в інший суд. Але в будь-якому випадку це не є перешкодою для того, щоб мама звернулася в суд і отримала відповідне рішення.

Після того, як мама отримає рішення суду або про те, що дитина проживає постійно з нею, або про те, що суд дає їй дозвіл на виписку неповнолітню дитину і постановку його на облік за новою адресою. Мама бере це рішення суду, яке вже вступить в законну силу, і звертається в центр надання адміністративних послуг для проведення самої процедури реєстрації дитини.

                     Оксана Сергієнко -  фахівець Коростенського МЦ з надання БВПД

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь