A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Рішення селищної ради №97 «Про Програму виконання оплачуваних суспільно - корисних робіт на 2021-2025 роки»

Кількість переглядів: 185
Скликання: 8 скликання
Сесія: 3 сесія
Тип документу: Рішення селищної ради
Дата: 28.01.2021
Номер документу: 97
Назва документу: Про Програму виконання оплачуваних суспільно - корисних робіт на 2021-2025 роки
Прикріплені файли:

                                                          У К Р А Ї Н А                                 

 

НАРОДИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

 

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

Третя сесія                                                                                             VІІІ скликання

від 28.01.2021 № 97

 

Про Програму виконання оплачуваних                                                     

суспільно - корисних робіт на 2021-2025 роки

 

Відповідно статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

1.Затвердити Програму виконання оплачуваних суспільно - корисних робіт на території Народицької селищної ради згідно додатку .

2. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію селищної ради з питань планування бюджету, фінансів, соціально - економічного розвитку, управління комунальною власністю та житлово -комунального господарства.

 

 

Селищний голова                                                                       Лідія БУЧЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                              Додаток

                                                                                            до рішення селищної ради

                                                                                     від 28.01.2021 97

 

 

ПРОГРАМА

виконання оплачуваних суспільно - корисних робіт

на 2021-2025 роки

 

І. Загальна характеристика Програми

1.

Ініціатор розроблення Програми

Народицький районний сектор з питань пробації

2.

Дата, номер і назва розпорядчого документа про розроблення Програми

Закон України від 07.12.2017 №2234-19 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», Кодекс України про адміністративні правопорушення, Конституція України, Сімейний кодекс України, Закон України «Про виконавче провадження», Цивільний кодекс України

3.

Розробник Програми

Виконавчий комітет Народицької селищної ради, Народицький районний сектор з питань пробації

4.

Учасники Програми

Народицька селищна рада, Народицький районний сектор з питань пробації, Народицький районний відділ державної виконавчої служби центрально-західного  міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Хмельницький)

5.

Термін реалізації Програми

2021 - 2025 роки

6.

Джерело  фінансування Програми

Кошти селищного бюджету

7.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації

 В межах фінансових можливостей селищного бюджету та в  залежності від кількості осіб , на яких накладено адміністративне стягнення у вигляді суспільно корисних робіт.

 

II. Основні проблеми та шляхи вирішення

 

Благополуччя дітей та їхні права завжди викликали пильну увагу як українського суспільства, так міжнародного співтовариства.

У Декларації прав дитини зазначено, що дитина внаслідок її фізичної і розумової незрілості потребує спеціальної охорони і піклування, включаючи належний правовий захист як до, так і після народження. З огляду на це, дитині законом та іншими засобами має бути забезпечений спеціальний захист і надані можливості та сприятливі умови, що дадуть їй змогу розвиватися фізично, розумово, морально, духовно та соціально, здоровим і нормальним шляхом, в умовах свободи та гідності.

Батьки або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Відповідно до Сімейного кодексу України, способи виконання батьками обов’язку утримувати дитину визначаються за домовленістю між ними чи за рішенням суду у твердій грошовій сумі чи у частці від заробітку.

Слід наголосити, що принцип обов’язковості виконання судових рішень закріплено в Конституції України. Статтею 1291 Основного Закону передбачено, що суд ухвалює рішення іменем України. Судове рішення є обов’язковим до виконання.

Згідно зі статтею 5 Закону України «Про виконавче провадження», примусове виконання рішень про стягнення аліментів покладається на органи державної виконавчої служби та приватних виконавців. Держава забезпечує виконання судового рішення у визначеному законом порядку.

Водночас, варто зазначити, що недосконалість чинного законодавства дозволяє недобросовісним батькам або іншим членам сім’ї ухилятися від виконання свого обов’язку щодо утримання.

Станом на 01.01.2021 року на обліку Народицького районного відділу державної виконавчої служби центрально-західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) перебуває 68 осіб, які не сплачують аліменти на утримання дитини понад три місяці.

Програма передбачає вжиття заходів щодо зменшення заборгованості по аліментам та забезпечення належного утримання осіб, які отримують аліменти, шляхом накладення на правопорушника адміністративного стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт, виконання яких, відповідно до  Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів», покладено на уповноважені органи пробації.

 

                                          ІІІ. Мета Програми

 

Метою Програми є забезпечення виконання рішень суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді суспільно корисних робіт, що полягають у виконанні особою, яка вчинила правопорушення, оплачуваних робіт, вид яких визначається відповідним органом місцевого самоврядування.

 

IV. Завдання Програми та результативні показники

 

  • належне виконання судового рішення щодо стягнення аліментів;
  • забезпечення належного виконання оплачуваних суспільно-корисних  робіт, вид яких визначається органами місцевого самоврядування;
  • покращення благоустрою території Народицької селищної ради, шляхом залучення правопорушників до оплачуваної суспільно-корисної праці;
  • вдосконалення форм та методів співпраці між Народицьким районним сектором з питань пробації та Народицькою селищною радою.

Реалізація переліку запланованих Програмою завдань сприятиме удосконаленню механізму примусового виконання судових рішень та посилить захист прав осіб, особливо дітей, на користь яких стягуються аліменти.

 

V. Суспільно корисні роботи

 

Відповідно до ст. 183-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення), несплата аліментів на утримання дитини, одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї, що призвела до виникнення заборгованості, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців з дня пред’явлення виконавчого документа до примусового виконання, - тягне за собою виконання суспільно-корисних робіт на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин.

Постанова суду про накладення адміністративного стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт надсилається на виконання органу центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері виконання кримінальних покарань, тобто до уповноваженого органу з питань пробації.

Виконання стягнення у вигляді суспільно-корисних робіт здійснюється шляхом залучення порушників до суспільно-корисної праці, вид якої визначається відповідним органом місцевого самоврядування.

За виконання суспільно-корисних робіт порушнику нараховується плата за виконану ним роботу. Оплата праці здійснюється погодинно за фактично відпрацьований час у розмірі не меншому, ніж встановлений законом мінімальний розмір оплати праці (стаття 325-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Відповідно до статті  ст. 325-3 КУпАП, на власника підприємства, установи, організації або уповноваженого ним органу за місцем виконання порушником суспільно корисних робіт покладається:

  • контроль за виконанням порушниками призначених їм робіт;
  • своєчасне повідомлення центрального органу виконавчої влади, визначеного абзацом другим цієї статті, про ухилення порушника від виконання суспільно корисних робіт;
  • ведення обліку та інформування органу центрального органу виконавчої влади, визначеного абзацом другим цієї статті, про кількість відпрацьованих порушником годин;
  • нарахування плати порушнику за виконання суспільно корисних робіт та перерахування її на відповідний рахунок органу державної виконавчої служби для подальшого погашення заборгованості зі сплати аліментів.

 

VІ. Система управління та контроль за ходом виконанням Програми

Координацію та контроль за виконанням заходів Програми здійснює Народицький районний сектор з питань пробації шляхом узагальнення оперативної інформації, що подається учасниками Програми.

Контроль за цільовим та ефективним використанням коштів здійснює Народицька селищна рада.

 

Секретар селищної ради                                                           Олексій ЯРМОЛЮК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь