A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Проєкт рішення селищної ради №0 «Про затвердження Положення про порядок використання шкільних автобусів»

Кількість переглядів: 2963
Скликання: 7 скликання
Сесія: 41 сесія
Тип документу: Проєкт рішення селищної ради
Дата: 14.07.2020
Номер документу: 0
Назва документу: Про затвердження Положення про порядок використання шкільних автобусів
Прикріплені файли:

 

                                                  У К Р А Ї Н А                                        проєкт                    

 

                                      НАРОДИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА               

 

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

Сорок перша  сесія                                                                   VІІ скликання

від 14.07.2020  №

 

Про затвердження  Положення про 

порядок використання шкільних автобусів

 

Керуючись ст.ст. 29, 32 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ч.5, ст.13, ст.14,ч.2 ст.56 та ч.2 ст.66 Закону України «Про освіту»,               ч.ч.1,5 ст. 8 Закону України «Про повну загальну середню освіту», ч.2 ст. 19 Закону України «Про дошкільну освіту», ч. 6, ст. 10 Закону України «Про позашкільну освіту», Законами України «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт», ст. 91 Бюджетного кодексу України, Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2016 № 15 «Деякі питання регулювання міжбюджетних відносин», Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 18.02.1997 № 176, з метою впорядкування та врегулювання питань організації перевезень до місць навчання та в зворотному напрямку учнів, дітей та педагогічних і інших працівників закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної освіти шкільними автобусами, Народицька селищна  рада

 

ВИРІШИЛА:

 

         1.Затвердити Положення про порядок використання шкільних автобусів (додається).

         2.Контроль за виконанням рішення покласти на відділ освіти Народицької селищної ради та  постійну  комісію  селищної ради  з з гуманітарних питань, питань торгівлі  та соціального захисту населення.

 

 

Селищний голова                                     Анатолій ЛЕОНЧУК

 

 

 

 

 

 

             ДОДАТОК

до рішення  селищної ради

від 14.07.2020 №                          

 

ПОЛОЖЕННЯ

ПРО ПОРЯДОК ВИКОРИСТАННЯ ШКІЛЬНИХ АВТОБУСІВ

 

І. ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Це Положення визначає порядок використання шкільних автобусів, отриманих у рамках реалізації Програми «Шкільний автобус», затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня 2003 року № 31 та придбаних за  кошти селищного бюджету, для  організації регулярних і нерегулярних безоплатних перевезень здобувачів освіти, дітей дошкільного віку, вихованців закладів позашкільної освіти та педагогічних і інших  працівників закладів загальної середньої, дошкільної, позашкільної освіти, підпорядкованих відділу освіти  Народицької селищної ради.

1.2. Положення розроблено відповідно до Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про освіту», Закону України «Про повну загальну середню освіту», Закону України «Про дорожній рух», Закону України «Про автомобільний транспорт» та Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

1.3. Організація перевезень дітей шкільними автобусами здійснюється у відповідності з діючими нормативно-правовими актами України із забезпечення безпеки дорожнього руху, перевезень пасажирів автобусами.

1.4. Шкільні автобуси є спеціальними транспортними засобами для регулярних перевезень, що здійснюються за встановленим маршрутом і розкладом, з посадкою і висадкою дітей дошкільного та шкільного віку і педагогів на передбачених маршрутом зупинках до місць навчання/роботи  та в зворотному напрямку за умови відсутності навчального закладу відповідного ступеню за місцем проживання дитини або його розташування на відстані пішохідної доступності  3 км і більше, а також для забезпечення екскурсійного обслуговування учнівської молоді, здійснення нерегулярних перевезень здобувачів освіти та педагогів до місць проведення позакласних і позашкільних, районних, зональних та обласних виховних, культурно-масових заходів і спортивних змагань; забезпечення участі учасників освітнього процесу в нарадах, семінарах, конференціях, інших заходах районного й обласного рівнів; організації підвезення учасників зовнішнього оцінювання з числа випускників закладів освіти до пунктів тестування та в зворотному напрямку.

1.5. Використання шкільних автобусів для здійснення нерегулярних перевезень затверджується наказом  начальника  відділу освіти  та забезпечується необхідною документацією (маршрутний  лист, наказ по установі, яка використовує автобус, список осіб, які перевозяться) у відповідності з діючими нормативно-правовими актами України.

1.6. Використання шкільних автобусів для потреб непередбачених цим Положенням, можливе тільки з дозволу та за письмовим розпорядженням селищного голови.

1.7. Схеми маршрутів, графік руху шкільних автобусів розробляються закладами освіти і затверджуються начальником відділу освіти.

1.8. Порядок організації перевезення груп дітей визначається Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту та іншими нормативно-правовими актами.

1.10. Фінансування організації перевезень шкільними автобусами  здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету, визначених у кошторисі видатків відділу освіти Народицької селищної ради на ці цілі, з інших джерел, не заборонених законодавством.

1.11. Контроль за забезпеченням перевезень шкільними автобусами  здійснює відділ освіти Народицької селищної ради.

 

ІІ. ПОВНОВАЖЕННЯ ВІДДІЛУ ОСВІТИ

НАРОДИЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

 

2.1. Здійснює аналіз забезпеченості закладів освіти автобусами за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів.

2.2. Організовує моніторинг потреби у забезпеченні закладів освіти автобусами на підставі проведених заходів із оптимізації освітньої мережі та необхідності заміни автобусів, які не відповідають технічним вимогам та вичерпали встановлений нормативами термін експлуатації.

2.3. Здійснює контроль за цільовим використанням шкільних автобусів, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень дітей,учнів, вихованців, педагогічних і інших працівників закладів освіти шкільними автобусами.

2.4. Забезпечує щорічне навчання водіїв шкільних автобусів з питань безпеки дорожнього руху в обсязі технічного мінімуму.

2.5. Забезпечує страхування транспорту та ведення необхідної документації.

2.6. Здійснює контроль за цільовим використанням шкільних автобусів, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень дітей, педагогів та інших працівників закладу шкільним автобусом.

2.7. Організовує контроль за дотриманням маршруту та графіку руху шкільних автобусів.

2.8. Здійснює інші повноваження та забезпечує дотримання вимог, передбачених діючими нормативно-правовими актами.

 

ІІІ. ПОВНОВАЖЕННЯ КЕРІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ, ЩО ОРГАНІЗОВУЮТЬ ПЕРЕВЕЗЕННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ТА ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ, ВИХОВАНЦІВ ВІДПОВІДНО ДО ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ, ДОШКІЛЬНОЇ ТА ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ

Керівник закладу освіти:

3.1. Здійснює контроль за цільовим використанням шкільних автобусів, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень дітей і педагогів шкільними автобусами.

3.2. Призначає наказом по закладу відповідального за організацію перевезень і супроводжуючих з числа працівників закладу, організовує їх своєчасний інструктаж та навчання.

3.3. Інформує батьків дітей або осіб, що їх замінюють, про умови організації перевезень, ознайомлює з маршрутом та графіком руху шкільних автобусів.

3.4. Затверджує наказом по закладу списки здобувачів освіти, які перевозяться із зазначенням пунктів посадки і висадки, часу, відстані між населеними пунктами.

3.5. Забезпечує наявність документації:

  • наказу про призначення відповідального за організацію перевезення здобувачів освіти та супроводжуючого;
  • наказу про затвердження списків здобувачів освіти, педпрацівників, які перевозяться;
  • наказу про затвердження інструкцій з організації безпечного перевезення здобувачів освіти та педпрацівників;
  • інструкції для супроводжуючого по наданню першої медичної допомоги потерпілим у дорожньо-транспортній пригоді;
  • інструкції для супроводжуючих при організації безпечного перевезення здобувачів освіти шкільними автобусами;
  • інструкції для здобувачів освіти щодо дотримання ними вимог техніки безпеки під час руху автобусів (мікроавтобуса) за маршрутом.
    1. Здійснює інші повноваження і забезпечує дотримання вимог,

передбачених діючими нормативно-правовими актами.

 

ІV. КОНТРОЛЬ ЗА ДОТРИМАННЯМ ВИМОГ БЕЗПЕКИ ПЕРЕВЕЗЕНЬ

ДІТЕЙ, УЧНІВ, ВИХОВАНЦІВ, ПЕДАГОГІЧНИХ І ІНШИХ ПРАЦІВНИКІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ  ТА ЗА ЦІЛЬОВИМ ВИКОРИСТАННЯМ ШКІЛЬНИХ АВТОБУСІВ

4.1 Контроль за цільовим використанням шкільних автобусів, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень шкільними автобусами здійснюється  відділом освіти Народицької селищної ради.

4.2 Представники територіальних органів Національної поліції у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху контролюють маршрути руху шкільних автобусів.

 

 

 

Секретар селищної ради                                             Олександр Прокопенко


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь