A A A K K K
для людей із порушенням зору
Народицька селищна територіальна громада
Народицька селищна військова адміністрація
Коростенський район, Житомирська область

Проєкт рішення селищної ради №- «Про затвердження Плану соціально – економічного розвитку об'єднаної територіальної громади Народицької селищної ради на 2018 рік»

Кількість переглядів: 86
Скликання: 7 скликання
Сесія: 22 сесія
Тип документу: Проєкт рішення селищної ради
Дата: 25.01.2018
Автор: НАРОДИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
Номер документу: -
Назва документу: Про затвердження Плану соціально – економічного розвитку об'єднаної територіальної громади Народицької селищної ради на 2018 рік
Прикріплені файли:

Оприлюднено 25.01.2018 року

ПРОЕКТ

УКРАЇНА

НАРОДИЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

Двадцять друга сесія                               VІІ скликання

від    №

 

Про затвердження Плану соціально – економічного

розвитку об’єднаної територіальної громади

Народицької селищної ради на 20168 рік

 

     Заслухавши і обговоривши проект Плану соціально- економічного розвитку територіальної громади Народицької селищної ради на 2018 рік, поданий  виконавчим комітетом селищної ради, керуючись п.22 ст.26 Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні", Народицька селищна рада

ВИРІШИЛА:

     1.Затвердити План соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Народицької селищної ради на 2018 рік.(Додається)

Селищний голова                                                                     А.О.Леончук

 

 

 

                                                                                     ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                                                  рішенням сесії селищної ради

                                                                                   від  . .2018 року №

 НАРОДИЦЬКА  СЕЛИЩНА  РАДА

ПЛАН

СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ ОБ’ЄДНАНОЇ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ НАРОДИЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ

НА 2018 РІК

 

ЗМІСТ

    

  1. Паспорт Плану
  2. Вступ
  3. Аналітична частина

      3.1. Географічне розташування

      3.2. Демографічна ситуація, ринок праці

      3.3. Стан розвитку інфраструктури

      4. Фінансово бюджетна ситуація

      5. Результати SWOT- аналізу

  1. Цілі та пріоритети розвитку об’єднаної територіальної громади
  2. Основні завдання та механізми реалізації Плану соціально-економічного розвитку ОТГ
  3. Фінансове забезпечення реалізації Плану

 

 

1. Паспорт Плану

1.Найменування

План соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Народицької селищної ради на 2018 рік

2.Засади для розробки програми

Закон України « Про місцеве самоврядування», « Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про стимулювання розвитку регіонів», «Про основні засади (стратегія) екологічної політики України на період до 2020р.», «Про державне прогнозування і розроблення програм економічного і соціального розвитку України», і «Про програму житлово-комунальної реформи». Постанови Кабінету Міністрів України « Про концепції розвитку житлово-комунального господарства України», «Про Генеральну схему планування територій України»

3. Розробник Плану

Виконком Народицької селищної ради

4. Дата, номер і назва розпорядчого документа про затвердження Плану

Рішення сесії селищної ради №   від   «Про затвердження Плану соціально – економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Народицької селищної ради на 2018 рік»

5. Співрозробники Плану

Структурні підрозділи Народицької селищної ради

6. Відповідальний виконавець Плану

Підприємства, установи, організації Народицька селищна рада

7. Співвиконавці Плану

Структурні підрозділи селищної ради

8. Головна мета програми

Досягнення сталого економічного росту і перехід на якісно новий рівень життя населення

9. Важливіші цільові індикатори і показники Плану

Середньомісячні нарахування заробітної плати на одного працюючого. Рівень офіційно зареєстрованого безробіття відносно до працездатного населення.Темпи росту обсягу інвестицій в основний капітал за рахунок усіх джерел фінансування. Гідні умови для розвитку та виховання дітей. Якісний рівень життя жителів громади.

10. Термін реалізації Плану

2017 рік

11. Очікувані кінцеві результати

Сталий економічний ріст громади. Якісно новий рівень життя населення ОТГ.

7. Прогнозні джерела фінансування заходів Плану

Державний, обласний, районний бюджети, бюджет ОТГ та позабюджетні кошти

8. Загальний прогнозний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Плану, тис. грн. в т.ч.:

 державного бюджету

 обласного бюджету

  бюджету ОТГ, позабюджетних коштів

 

 

 

В межах коштів поточного року

 

  1. Вступ

Народицька об"єднана територіальна громада створена 25.10.2015 року відповідно до Закону України "Про добровільне об"єднання територіальних громад" від 05.02.2015 року № 157- VІІІ. Закон містить принципи добровільного об?єднання територіальних громад, а також надання їм державної фінансової підтримки. У відповідності до ст.10 цього Закону, держава здійснює фінансову підтримку добровільно об"єднаних територіальних громад у вигляді субвенцій на формування інфраструктури та інших субвенцій згідно з Планом соціально-економічного розвитку (дала План) такої територіальної громади.

Основними засадами на яких базувалась розробка Плану є: Закон України « Про місцеве самоврядування», « Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», «Про стимулювання розвитку регіонів», «Про основні засади (стратегія) екологічної політики України на період до 2020р.», «Про державне прогнозування і розроблення програм економічного і соціального розвитку України», і «Про програму житлово-комунальної реформи». Постанови Кабінету Міністрів України « Про концепції розвитку житлово-комунального господарства України», «Про Генеральну схему планування територій України»

При підготовці Плану соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Народицька селищна рада врахувала рекомендації Міністерства регіонального розвитку , будівництва та житлово-комунального господарства України №7/31-2414 від 10.03.2016 року.

План соціально-економічного розвитку об’єднаної територіальної громади Народицької селищної ради – це програмний документ , який розробляється на короткострокову перспективу , та слугує для прогнозування місцевого бюджету.

План підготовлений на основі аналізу розвитку населених пунктів, що входять до складу об’єднаної територіальної громади за попередній період та визначає цілі, пріоритети соціально-економічного розвитку та прогнозні показники на 2018 рік, а також заходи, спрямовані на забезпечення необхідних умов для планомірного і послідовного наближення рівня життя мешканців громади до європейських стандартів за рахунок збалансованого використання внутрішнього і зовнішнього потенціалу та збереження унікальних духовних і культурних традицій.

  1. Аналітична частина

      3.1. Географічне розташування

    Народицька об’єднана територіальна громада об’єднує 65 населених пунктів. Адміністративний центр – смт Народичі. Територія Народницької об’єднаної територіальної громади становить 1284 квадратних кілометрів. Територія громади розташована на північному сході області в межах Поліської низовини. По території протікає одна річка Уж з трьома притоками: Жерев, Норинь, Грезля. Західна частина території громади знаходиться у межах Житомирського, східна – в межах Київського Полісся. На півночі район межує з Наровлянським районом Гомельської області Республіки Білорусь.

    На території об’єднаної територіальної громади є великі запаси будівельних пісків , керамічної глини, торфу та лісових насаджень.

  Селище Народичі розташоване за 25 км. від залізничної станції Овруч. Відстань до обласного центру становить 140 кілометрів, до столиці України – 170 кілометрів. Через район проходять автошляхи Коростень –Довляди (Республіка Білорусь), Київ-Мінськ. Загальна довжина автомобільних доріг громади – 312 кілометрів.

    З усіх районів Житомирської області Народицька об’єднана територіальна громада найбільше постраждала від аварії на Чорнобильській АЕС. Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 23 липня 1991 року, 36 населених пунктів , тоді ще, району було віднесено до зони обов’язкового відселення ( в тому числі і сам райцентр), 36 – до зони гарантованого добровільного відселення, ще 8- до зони посиленого радіоекологічного контролю. Через низьку причин було відселено лише частину з них, деякі були відселені частково. Поступово відбувається очищення сільгоспугідь від радіонуклідів, що дозволяє розширювати сільськогосподарське виробництво на території об’єднаної територіальної громади.

      3.2.Демографічна ситуація, ринок праці

Населення Народицької об’єднаної територіальної громади згідно даних Головного управління статистики Житомирської області станом на 01.01.2016 року становило 9397 осіб , станом на 01.01. 2017 року - 9446 осіб.

Відповідно до постанови Кабінету міністрів України від 23 липня 1991 року, 36 населених пунктів району було віднесено до зони обов'язкового відселення у тому числі і сам райцентр, 36 — до зони гарантованого добровільного віселення, ще 8 — до зони посиленого радіоекологічного контролю. Через низку причин було відселено лише частину з них, деякі були відселені частково.

Станом 01.01.2017 року в Народицькій ОТГ за статистичною оцінкою проживає 9446 осіб, в тому числі міського – 2922 (33,34%) осіб та сільського – 6264 (66,67%) осіб. Разом за рік на території об’єднаної територіальної громади прибуло 218 особа, вибуло – 97 осіб. Міграційний приріст становить 121 особа. При тому , що народилась 89 осіб, померло – 161. Природний приріст становить (-72) особи. Загальне приріст чисельності населення у січні-листопаді 2016 року складає (+49) осіб. Головним фактором приросту чисельності наявного населення є міграційний приріст, який станом на 01.12.2016 року складає: кількість прибулих (218) перевищила кількість вибулих (97) на 121 особу.

Крім того, в громаді негативним фактором чисельності населення є його природне скорочення, тобто перевищення кількості померлих над чисельністю народжених.

Аналіз демографічної ситуації 2015-2017 рр. показує незадовільну ситуацію , а саме старіння населення громади з року в рік . Проте ситуація покращується , якщо в 2015 році народилося 72 особи , а померло 210, приріст -138 осіб, то в 2016 році народжено 97осіб , а померло 183 (приріст -86 ос.), в 2017 році станом на 01.09.2017року народжено 41 і померло 99 (-58). Відповідно кількість працездатного населення теж знижується.

Вагомим фактором на збільшення показника кількості населення Народицької ОТГ є міграційний рух. За рахунок чого населення громади з року в рік збільшується: 2015 рік -9393 ос., 2016- 9446ос., станом на 01.09.2017 року – 9477 осіб.

На даний час кількість малих та середніх підприємств налічується небагато , а саме 1 середнє підприємство в розрахунку на 10 тис. осіб наявного населення, та 33 малі підприємства, що значною мірою впливає на такі показники , як зайнятість населення та відповідно рівень доходів громадян. А це в свою чергу спонукає молодь покидати свою малу батьківщину в пошуках кращого життя.

В результаті зменшення доз зовнішнього та внутрішнього опромінення населення існують всі передумови відновлення сільгоспугідь та виселених територій. Крім цього необхідно прийняти концептуальне рішення, що робити з територією, де сьогодні немає жителів.

   Розподіл населення Народицької ОТГ за статтю і віком

№ п/п

 

  смт, села

 

          чоловіки

 

           жінки

 

 Всього

0-17

18-39

40-59

 

60+

 

усього

0-17

18-39

40-59

 

60+

усього

1.

смт Народичі

359

561

338

109

1367

268

609

364

314

1555

2922

2.

села ОТГ

648

977

955

477

3057

620

943

860

1044

3467

6524

Усього

1007

1538

1293

586

 

« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь